Eerder leek het er nog op dat Rusland dit jaar kon fluiten naar hun deelname. Samoylova kreeg namelijk een inreisverbod van 3 jaar toen bleek dat ze in 2015 voor een optreden naar de Krim was gereisd over Russisch grondgebied. Daar staat in Oekraïene een forse celstraf op. Sinds de annexatie van de Krim door Rusland staat de relatie tussen de twee landen op scherp.

Alternatieve oplossing
De organisatie van het Songfestival liet het er echter niet bij zitten en komt nu met een alternatieve oplossing. Rusland kan alsnog deelnemen aan het festival via een sattelietverbinding. ‘Het is cruciaal dat het Eurovisie Songfestival gevrijwaard blijft van politiek. Daarom bieden we nu ook deze oplossing’, aldus directeur Jon Ola Sand.

Lijfelijk
Als alles volgens plan verloopt, zou dit het eerste jaar zijn dat een land niet lijfelijk aanwezig is bij het festival. Of Rusland echter ingaat op deze alternatieve oplossing is vooralsnog niet duidelijk. In eerste instantie reageerden de Russische autoriteiten woedend op het initiële besluit van Oekraïne.