David Duchovny was ten tijde van de eerste twee seizoenen nog tamelijk onbekend. In de cultklassieker – zo mogen we Twin Peaks nu toch wel noemen – bevolkten allerlei vreemde types het kleine stadje in het noorden van de VS, waaronder een dame die communiceerde met een houtblok, een vrouw die was bezeten van haar vitrages en zo liep er allerlei excentrieks rond.

Daarbij vergeleken was Denise Bryson een baken van degelijkheid. Nadat special agent Dale Cooper naar Twin Peaks was gestuurd om de moord op Laura Palmer op te lossen, riep hij weer de hulp in van Denise, die geboren was als Dennis Bryson.

Undercover
Dennis was agent bij de Drugs Enforcement Administration en kwam er tijdens een undercover-operatie in drag achter dat hij liever in vrouwenkleding liep. Zeker voor die tijd – begin jaren negentig – was het behoorlijk vooruitstrevend om een acteur te casten in een transgender rol.

Anno 2017 ligt het nogal gevoelig dat een cisgender man een transgender rol speelt, maar bedenker David Lynch heeft David Duchovny teruggevraagd voor zijn deel in de nieuwe serie van Twin Peaks. Duchovny heeft ja gezegd en het resultaat is te zien vanaf 30 mei dit jaar.

Meer foto's van de Twin Peaks-cast vind je hier