Tijdens de Boekenweek waren we op een maandagmiddag te gast bij uitgeverij Prometheus aan de Herengracht in Amsterdam.  Sophie Visser, redactrice van Prometheus, verwelkomt ons bij de uitgeverij en enkele minuten later schuift the woman of the hour Katja Schuurman aan tafel en maken we kennis met de verschillende smaken van Katja.

KATJA SCHUURMAN

Het thema van de Boekenweek 2017 is Verboden Vruchten en Katja's eerste boek is vanaf deze week verkrijgbaar. Wij vroegen Katja: hoe vond je het om een boek samen te stellen en wat vind je van het resultaat?
"Toen ik werd gevraagd, was ik meteen enthousiast. Ik houd al erg lang van poëzie. Nou was ik niet specifiek gericht op de erotische poëzie, maar mijn kast staat inderdaad vol met mooie gedichten en mooie boeken en daar zitten ook mooie erotische momenten tussen, sommige wat explicieter dan andere. Ik vind het een leuk boek geworden. Met deze bundel kun je genieten van romantische poëzie tot pornografische-in-your-face-teksten."

In DWDD zei je dat er te weinig seks in de lucht zit, in Nederland – dat er te weinig openlijk over gesproken wordt. Van homoseksuelen wordt weleens gezegd dat ze veel opener over hun seksleven zijn. Wat zou jij daarover zeggen? 
"Misschien heb ik op dat moment, zonder bewust te zijn, het inderdaad alleen gehad over hetero’s. Hebben homo's meer seks? Helemaal top! Geweldig! Maar ik ben niet iemand die mensen graag in hokjes plaatst vanwege hun doen en laten, iedereen is gelijk. We horen allemaal bij dezelfde maatschappij, niet een klein gedeelte daarvan moet het meer over seks hebben, dat zouden we eigenlijk allemaal moeten doen."

Je hebt zelf niets geschreven in dit boek, behalve dan het voorwoord. Teksten van jouw zusje, vertalingen weliswaar, staan er wel in. Heb je eigenlijk zelf wel passie voor het schrijven?
"Ik vind het echt heel leuk dat mijn zusje in het boek staat! Zelf schrijf ik alleen voor mijzelf en houd ik ervan om poëzie voor te lezen. Ik lees liever poëzie dan proza, want de teksten van de dichters hebben meer magie en zij weten de juiste woorden te gebruiken om een moment goed uit te leggen."

Je hebt het boek Verboden Vruchten opgedragen aan je verloofde Freek. Met hem heb je een zelfverklaarde 'epische liefde'. Waarom is het zo episch met Freek?
"Ik wist dat ik deze vraag een keer zou krijgen. Wat er zo episch is met Freek, is dat we er altijd voor elkaar zijn, ruimte aan elkaar geven, dat we op de kleine dingen letten van elkaar, kleine dingen voor elkaar doen en vooral zin hebben!"

Speciaal voor de lezers van Winq heeft Katja Schuurman nog een leuke video gemaakt. Geniet!

 

Een bericht gedeeld door Winq magazine (@winqnl) op

Verboden Vruchten is nu onder andere verkrijgbaar bij Ako, Bestsellers, boekhandelaren en Bol.com, voor 15 euro.