'Ik bedacht het woord homofobie met als betekenis: angst voor homoseksuelen', vertelde George in 1998. 'Die angst leek te worden geassocieerd met angst voor besmetting, angst voor het verlies van dingen die men beschermde, zoals huis en gezin. Het was een religieuze angst, die leidde tot onmenselijkheid, zoals angst altijd doet.' 

Hij bedacht de term nadat hij een lesbische vrouw mee wilde nemen naar een personeelsfeestje. Collega's reageerden daar niet positief op. Ze vroegen of zij thuis kon blijven. George bedacht dat de reactie van zijn collega's niet alleen door afkeer werd veroorzaakt, maar door een sterke angst, die als een fobie kon worden zien. 

George sprak erover met homoactivist Jack Nichols (organisator van de eerste Gay Pride in Washington in 1965) en partner Lige Clarke (LHBT-columnist in Screw Magazine). Zij gebruikten de term homofobie in columns die ze schreven voor Screw Magazine in 1969. Later stond er in Time Magazine een coverstory over homofobie.

Boek
'Het woord homofobie maakt duidelijk dat het niet de homo's zijn die lijden aan een emotioneel probleem, maar hun onderdrukkers', schreef George in zijn boek Society and the Healthy Homosexual uit 1972. 

De duiding van de term leverde hem doodsbedreigingen op, maar hij bleef zich onverminderd inzetten voor de LHBT-gemeenschap. Georges doel was zorgen dat homofobie op de lijst van psychische aandoeningen terecht kwam. Daar schreef hij een artikel over voor The Huffington Post

George Weinberg is op 87-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden in Manhattan.

Coverbeeld: NY Times / Bronnen: NY TimesTrouw