Op 22 maart jongstleden werd de boekenzaak failliet verklaard. Een curator is reeds aangesteld, maar verslagen zijn (nog) niet beschikbaar.

Nieuw leven
30 november 2013 ging de zaak opnieuw open onder nieuw management. Er werd onder andere een coffee corner ingericht in de zaak en er werden vele evenementen met bekende en minder bekende gay auteurs georganiseerd. Ook de website werd opnieuw onder handen genomen.

Februari dit jaar liet eigenaar Leendert Rietveld aan De Telegraaf al weten dat de zaak in zwaar weer zat. ‘Het wordt steeds lastiger om het hoofd boven water te houden’, zei hij. ‘We leven nu van het geld dat ik er iedere maand in stop. Maar daar kan ik niet eindeloos mee doorgaan.’

'Er is geen behoefte meer aan een homoboekhandel'

Sinds december vorig jaar ontving de boekhandel geen leveringen meer van het Centraal Boekhuis en Rietveld verkende al langer met andere partijen of de boekhandel in een andere vorm toch kon voortbestaan. ‘Ik was ervan overtuigd dat voor een specialistische winkel als deze een klantenkring zou zijn, maar er is geen behoefte meer aan een homoboekhandel’, aldus Rietveld.

Winkelmanager/inkoper Antoine van den Berg is het niet met hem eens. 'Ik denk zelf dat er zeker behoefte is aan een LGBT-boekhandel. Dagelijks komen er vele klanten die ons complimenteren met het grote en goede assortiment. Na de leverstop vanwege onbetaalde facturen is de zaak inderdaad in een vrije val terechtgekomen. Dat kan niet anders, als je niets nieuws meer kunt bieden. (...) Naast de internetconcurrentie is de voornaamste reden voor het faillissement het financiële wanbeleid van de eigenaar.'

Op 24 maart jongstleden liet Boekhandel Vrolijk op Facebook weten dat de winkel officieel failliet is verklaard. De winkel gaat vooralsnog weer open op dinsdag, woensdag, vrijdag en zaterdag. Er zijn enkel nog betalingen met pin mogelijk en via de webshop kan niet langer worden besteld. ‘Hopelijk kunnen we binnenkort op een of andere manier verder’, aldus de zaak in de Facebookpost. ‘Kom dus langs om te kijken of er iets van je gading in voorraad is! Je steunt de zaak daarmee sowieso!’.

Eerder faillissement
In april 2013 ging de zaak onder een vorig management al over de kop. Het ging destijds al lange tijd niet goed met de roze boek- en dvd-winkel in hartje Amsterdam. Net voor het faillissement werd nog een avond georganiseerd waarop input kon worden geleverd om de zaak erbovenop te helpen.

'Mensen downloaden en ze zijn bang om geld uit te geven'

‘We hebben evenementen georganiseerd, de gevel is gerenoveerd en de site geoptimaliseerd, maar het hielp allemaal niets’, vertelde de toenmalige manager Vincent van der Knaap destijds. ‘De afgelopen maanden kwamen steeds minder mensen in de winkel (…) Mensen downloaden en ze zijn bang om geld uit te geven. Ook is het voor mensen steeds makkelijker om ons genre te vinden bij Amazon en Bol.com.’

Andere boekhandels
Mochten de deuren van Vrolijk binnenkort definitief dichtgaan, dan kunnen roze boekliefhebbers altijd nog uitwijken naar boekhandel Savannah Bay in de Utrechtse Telingstraat, Boekhandel de Feeks op de Nijmeegse Van Welderenstraat of Boekhandel Kartonnen Dozen op de Draakstraat in Antwerpen.

Bron: Eigen verslaggeving / Beeld: Facebook Boekhandel Vrolijk