Al vijf keer zorgden de flyboarders voor spektakel, maar dit jaar bleek na een evaluatie dat ze niet aan de veiligheidseisen zouden voldoen. De waterscooters die de flyboards bestuurden, waren niet de hele tijd bemand en dat zou voor onveilige situaties kunnen zorgen, aldus de gemeente.

Danny de Vries, woordvoerder van de Gay Pride, zegt dat het gaat om niet meer dan een advies van de gemeente. Aan het AD vertelt hij: ‘Het was al veilig, maar voor de beeldvorming is het belangrijk dat de scooters bemand zijn.’

Twijfel
Toch twijfelde de organisatie van de Gay Pride of ze door moesten gaan met de flyboarders, en of het geen tijd werd voor een andere opening. ‘De flyboarders openen nu al vijf jaar de Pride en we moeten ook kijken naar hoeveel sponsorgeld we hebben.’

Succes
Dat ze toch kozen voor de terugkeer van de flyboarders is vanwege ‘het enorme succes van de heren’, zo is te lezen in de vergunningsaanvraag.

Minder feesten
Helaas voor de Gay Pride-gangers worden de andere veranderingen niet teruggedraaid. Er komt een einde aan de feesten bij de Stopera en het Rembrandtplein. Ook de Amstel blijft leeg. Daarvoor in de plaats komt er voor de tweede keer een feest op de Dam.

Foto: Bo Krook