Na een avond stappen in het centrum van Arnhem liepen Jasper en Ronnie naar hun huis in Malburgen-West. Onderweg besloot het getrouwde stel even elkaars hand vast te pakken. ‘We zijn nooit van het openbare hand in hand lopen, je kunt verwensingen naar je toekrijgen en daar houden we niet zo van’, vertelt Jasper. ‘Maar ja, als je alleen bent en het is donker en het is laat, dan pak je weleens elkaars hand vast. We zagen alleen niet dat er een groepje jongens stond. Zij begonnen van alles naar ons te roepen: "homo, vies".’

Betonschaar
Het stel besloot niet over zich heen te laten lopen, maar al snel escaleerde de situatie. Op het moment dat Jasper een van de jongens wegduwde, vielen ze aan. ‘Ik had er drie op me, draaide me half om en zag een van die gasten een betonschaar uit z’n zak trekken.’ Ronnie kreeg een flinke klap met de betonschaar en verloor daarbij vijf tanden en scheurde zijn lip. ‘Als er zoiets gebeurt, dan doet dat wel wat met je. Ik had niet verwacht dat ik er zo emotioneel over zou zijn’, aldus Ronnie. ‘We moeten ons verhaal vertellen, anders wordt er nooit wat tegen gedaan, dan kunnen we nooit vrij zijn’, reageert Jasper.

Manifest
Zaterdag 8 april organiseert de Arnhemse homohoreca een demonstratie voor het mishandelde homostel op het Jansplein in Arnhem. 'Dit onrecht moeten we niet over ons heen laten gaan. Het is tijd voor een signaal naar de samenleving: Nederland is een land waar iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn, ongeacht geaardheid, gender, afkomst, geloof of huidskleur’, aldus organisator Arold Dingemans.

Bron: Omroep Gelderland