Voor het wekelijkse live debatprogramma Kwesties gaat Rob Oudkerk in gesprek met vijf mensen uit de LHBT-gemeenschap. Een van hen is journaliste Barbara Barend. Een week geleden startte zij de actie #allemannenhandinhand. Die actie werd internationaal opgepikt en zelfs Alexander Pleiter liep hand in hand over het Binnenhof met een collega. 

Gesprekken
Rob gaat ook in gesprek met Tofik Dibi. Ex-politicus bij GroenLinks. Hij denkt dat homohaat geen Marokkaans, maar een Nederlands probleem is. 'Als morgen alle Marokkanen met een raket naar de maan worden gestuurd, is Nederland echt niet de hemel op aarde voor homo's', aldus de politicus. 

Verandering
Er wordt ook gekeken naar de gelovige kant. 'Diversiteit is ook in de kerk nog geen vanzelfsprekendheid', vertelt Gert-Jan van Leeuwen, voorzitter van een vereniging voor christelijke homo's en lesbiennes. 'Toen ik uit de kast kwam, was ik eind twintig. Ik was bang om god te verliezen. Nu is er al veel veranderd.' 

Mythe
Rob onderzoekt hoe het kan dat Nederland volgens de Rainbow Europe Map op de tiende plaats van meest LHBT-vriendelijke landen staat, maar de discussie over homoacceptatie telkens oplaait. 'Hier merk je de intolerantie en dat komt vooral door het islamitische geloof', vertelt Patrick van Rijn. Bewoner van een multiculturele wijk. 

Rob stelt de vraag of onze gekoesterde, bijna volledige homoacceptatie niet gewoon een mythe is. 

Kwesties is te beluisteren op zondag 9 april om 20.00 uur op Radio 1.