'Ondanks dat het algemene veiligheidsgevoel constant is gebleven, blijkt dat LHBTI-personen aan 'zelfcensuur' doen om niet in ongewenste situaties terecht te komen', vertelt Peter de Ruijter, voorzitter van COC Amsterdam. 'Het is pijnlijk en zorgelijk om te constateren dat zichtbaar 'anders' zijn kennelijk wordt gezien als aanleiding voor negatieve reacties.' 

Plekken vermijden
Uit het onderzoek blijkt o.a. dat LHBTI's omlopen bij onveilige situaties, bepaalde onveilige plekken vermijden, proberen in veilige buurten te wonen, geen affectie voor vrienden of partner in het openbaar proberen te tonen en niet proberen op te vallen. Bovendien proberen LHBTI's zich minder herkenbaar als LHBTI te gedragen.

Slechts 10 procent doet aangifte
Van de 528 deelnemers die aan het onderzoek hebben meegedaan, heeft 25 procent een onveilige situatie meegemaakt. Doordat ze zijn uitgescholden of het slachtoffer werden van fysiek geweld. Ook blijkt dat homo's, transgenders en biseksuelen vaker onveilige situaties meemaken dan lesbiennes. Slechts 10 procent van de ondervraagden heeft aangifte gedaan bij de politie na een onveilige situatie. 

Het onderzoek
Het jaarlijkse buurtveiligheidsonderzoek wordt uitgevoerd door het AmsterdamPinkPanel. Een samenwerking tussen de Universiteit van Amsterdam en COC Amsterdam. Aan het huidige onderzoek hebben 528 mensen deelgenomen.