Valkuil 1: Je niet goed voorbereiden
Veel mensen die willen afvallen, beginnen aan een nieuwe poging zonder zichzelf goed voor te bereiden. Hoe cliché het ook klinkt, een goede voorbereiding is het halve werk.

Als je goed voorbereid op weg gaat, heb je veel meer kans op een goede afloop. Je komt hierbij uiteraard verleidingen en risico’s tegen, maar als je van tevoren een plan maakt, ben je hier veel beter tegen bestand.

Daarbij is zelfkennis heel belangrijk. Zonder zelfkennis is groei veel meer gebaseerd op toeval. Zelfkennis gaat over weten waar je valkuilen, zwaktes, ongezonde gewoontes, maar ook waar je gezonde gewoontes, kansen en krachten liggen.

Vraag jezelf af wat de redenen zijn waarom je te zwaar bent geworden. Welke eetgewoontes hebben hier zoal aan bijgedragen? Of beweeg je te weinig? En aan welke vaardigheden ga je werken om deze eetgewoontes te veranderen?  

Valkuil 2: Te streng zijn voor jezelf
De tweede valkuil is dat je te streng bent voor jezelf. Omdat het de vorige keer niet is gelukt pak je je zelf nog harder aan. Je gaat op een super strak eetregime, waarbij je geen lekkernijen meer mag hebben. Deze strategie is maar vaak kort vol te houden.

Ergo, wees niet te streng voor jezelf. Stel je weegt 90 kg en je wilt 82 kg wegen. Eet dan ook als iemand van 82 kg. Dit betekent dat je best wel eens een borreltje kan drinken of een ijsje kan eten. Het gaat er vooral om dat je leert om de ongezonde gewoontes aan te pakken die ervoor zorgen dat je te zwaar bent geworden of dat je niet meer afvalt. Een keer een ijsje eten heeft hier weinig mee te maken.

Valkuil 3: Voedingsgroepen schrappen
Deze valkuil sluit aan bij valkuil 2. Veel mensen die gaan diëten wijzen een bepaalde voedingsgroep aan als zondebok. Bijvoorbeeld dat ze geen suiker meer eten. Of dat ze zoveel mogelijk koolhydraten schrappen. Terwijl het lichaam niet een motor is waar je benzine in gooit. Voeding heeft ook een sociale functie. Wanneer je jezelf van alles ontzegt wordt het ook steeds moeilijker om bijvoorbeeld met anderen te eten.

Dit is een belangrijke reden waarom het schrappen van voedingsgroepen niet lang vol te houden is. Daarnaast is het ook ongezond om bijvoorbeeld langdurig koolhydraten te schrappen. Je kunt je het beste houden aan de richtlijnen van de schijf van vijf. 

Valkuil 4: Je eigen wilskracht overschatten
Een andere valkuil is dat je je eigen wilskracht overschat. Terwijl dit niet de meeste slimme methode is om jezelf mee staande te houden tijdens een risicosituatie. Want hoe vaak heeft het blind vertrouwen op je wilskracht je succes opgeleverd?

Zorg ervoor dat je je wilskracht zoveel mogelijk spaart en alleen gebruikt wanneer het echt nodig is. 

Valkuil 5: Onrealistisch verwachtingen
Een andere valkuil dat veel voorkomt is dat mensen een onrealistische verwachting hebben over dat je eenvoudig veel gewicht kunt verliezen en vast kunt houden als je maar hard genoeg werkt.

Helaas is duurzame gedragsverandering geen quick fix, maar een stapsgewijs proces van gewoontes veranderen. Sommige gewoontes zitten diep in ons brein geslepen. Het heeft tijd nodig om deze gewoontes te veranderen. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Doe je dat niet dan is de kans groot dat je terugvalt.

Valkuil 6: Niet bewust eten en kleine verleidingen over het hoofd zien
Eet je weleens tijdens het tv kijken of terwijl je aan het autorijden bent? Een grote kans dat je dan meer eet dan als je je compleet focust op wat je eet. Wanneer je bewust eet registreer je namelijk veel beter hoe vol je zit.

Daarnaast kunnen relatief kleine verleidingen ervoor zorgen dat je niet afvalt. Je kunt dan denken aan voorbeelden zoals een plakje worst bij de supermarkt of voorproeven tijdens het koken, een plakje kaas uit de koelkast en een handje chocoladepinda’s. Deze relatief kleine verleidingen kunnen samen voor behoorlijk wat kilocalorieën zorgen en het afvallen belemmeren. Wees hier bewust van en maak gedragsregels die jou hierbij helpen.

Valkuil 7: Jezelf voor de gek houden
De volgende valkuil heeft te maken met dat wanneer ons gedrag niet in lijn ligt met wat wij eigenlijk willen er verschillende psychologische beschermingsmechanismen kunnen optreden die ervoor zorgen dat we ons gedrag verantwoorden. Hieronder staan twee veel voorkomende mechanismen toegelicht:

Rationaliseren: Stel je eet een reep chocola. Dit wil je eigenlijk niet, maar je gaat het gedrag voor verantwoorden door verschillende redenen te bedenken. Zoals ik heb ook een hele zware dag gehad.

Ontkennen: Bij ontkennen houd je je zelf voor de gek. Je denkt bijvoorbeeld dat je prima met stress om kan gaan en makkelijk van de chips af kan blijven, terwijl uit het verleden is gebleken dat dat niet het geval is.

Het is van belang om bewust te zijn van deze psychologische mindfucks. Zodat wanneer ze optreden je er effectieve gedachten tegenover kunt zetten.

Valkuil 8: Jezelf veroordelen
Een andere valkuil is dat je jezelf veroordeelt als je een fout maakt. Hierdoor ga je je nog schuldiger voelen. Terwijl jezelf veroordelen vaak averechts werkt. Daarnaast is het normaal om fouten te maken. Bijna iedereen maakt tijdens het afvallen fouten. Het is bij een terugval de kunst om te leren van je fouten en je te focussen op wat je de volgende keer beter kan doen. En ook te kijken wat er allemaal al goed gaat en hoe je dat is gelukt. Dit geeft vaak meer zelfvertrouwen.

Valkuil 9: Het what the hell-effect
Het what the hell-effect of ook wel het alles of niets-effect houdt in dat iemand bij een kleine misstap in de gedachtegang terechtkomt dat het allemaal verpest is en niks meer uitmaakt. Zoals stel je hebt 1 snoepje gegeten, dan vertel je jezelf nu maakt het toch allemaal niets meer uit, ik heb het toch al verpest. Je kunt wel nagaan dat het what the hell effect een groot risico vormt om terug te vallen.

Het is van belang om te leren op een realistische manier naar een situatie te kijken. 1 kleine misstap wil niet zeggen dat het allemaal niets meer uitmaakt. Fouten maken hoort bij het proces.

 

Valkuil 10: Jezelf compenseren met eten
Stress zorgt er vaak voor dat wij ons zelf willen compenseren. Veel mensen ervaren dan ook meestal meer hunkering naar lekkernijen tijdens een stress periode. Het is van belang om ervoor te zorgen dat je goed in balans blijft en jezelf compenseert met andere dingen. Laat je bijvoorbeeld masseren, maak een ontspannen wandeling of ga naar een leuke film. 

De FIT Methode 
Ben jij op zoek naar een stappenplan dat jou helpt met het opbouwen van spieren, slanker worden en ervoor zorgt dat je dat fitter wordt? 

De FIT Methode leert je niet alleen alles over fitness, voeding en rust, maar voorziet je van een exact stappenplan, zodat jij precies weet wat je moet gaan doen om jouw droomlichaam te bereiken! 

Het boek is niet alleen voor beginners, maar ook voor gevorderden en zelfs pro’s! Waar wacht je dus nog op? Tijd om aan de slag te gaan!

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met FIT.nl.