De leden van de Equal Rights Coalition roepen Rusland met klem op om een geloofwaardig en onafhankelijk onderzoek in te stellen naar het vermoorden, martelen en gevangenzetten van homo- en biseksuele mannen in Tsjetsjenië. De leden van de Coalitie willen dat de mannen worden vrijgelaten en dat de daders aansprakelijk worden gesteld. De complete verklaring vind je op Rijksoverheid.nl.

Brede ondertekening
Tot de 23 ondertekenaars van de oproep behoren, naast Westerse landen als Nederland, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, ook Centraal- en Oost-Europese landen als Albanië, Tsjechië, Estland, Oekraïne en Slovenië en Zuid-Amerikaanse landen als Argentinië, Chili en Uruguay. Juist de brede ondertekening maakt de verklaring relevant.

Brieven
De verklaring kwam tot stand op initiatief van Nederland en Uruguay, co-voorzitters van de Equal Rights Coalition. COC Nederland deed het voorstel om te komen tot deze verklaring in brieven aan minister Koenders van Buitenlandse Zaken en in diverse contacten met het ministerie. Ook zette het COC zich, samen met partnerorganisaties in het buitenland, de afgelopen dagen in voor een brede ondertekening. Mogelijk volgen er de komende dagen nog meer ondertekenaars.

Equal Rights Coalition
De Equal Rights Coalition werd op 14 juli 2016 gelanceerd door Nederland en Uruguay. De deelnemende landen zetten zich samen in voor gelijke rechten voor lesbiennes, homo’s, bi’s, trans- en intersekse personen wereldwijd.

Coverbeeld: Geert van Tol voor COC Nederland / Manifestatie voor Tsjetsjeense homo's - 19-04-2017