Elke maandag selecteren we vijf recente muziekvideo's die ons zijn opgevallen. Naast Blondie is dat deze week Ester Dean, die zingt op de nieuwe single van Afrojack en David Guetta. Een onbekende naam, van wie je toch al veel gehoord hebt. En hoe kan het toch, dat Alison Goldfrapp met het album beter wordt?

 
5) Afrojack & David Guetta ft. Ester Dean – Another Life


Ons eigen Afrosjaakje is inmiddels even groot als David Guetta. Samen maakten ze deze kneiter van een dancetrack met vocalen van Ester Dean. Die naam klinkt je misschien onbekend in de oren, ze is dan ook vooral bekend van de hits die ze voor anderen schreef. Denk hierbij aan Euphoria, waarmee Loreen in 2012 het Eurovisie Songfestival won. Of aan S&M, Bad Girl, Drunk on Love, Farewell, Rudeboy, What’s My Name, Where Have You Been en You Da One: allemaal voor Rihanna. Dat ze zelf ook niet onverdienstelijk zingt is te horen op Another Life.


4) Blondie – Long Time


Over de zeventig jaar is Debbie Harry inmiddels, maar ze is still going strong. Voor het nieuwe album trok ze samen met Blondie-partner Chris Stein een keur aan bekende producers aan, van Sia tot Charli XCX en Dev Hynes. Die laatste is verantwoordelijk voor de sound van Long Time, dat je met recht het jongere broertje van de hit Heart of Glass mag noemen. Het lied gaat over New York, logisch dat de video daar ook is opgenomen. Let op: in het komende nummer van Winq lees je een interview met Debbie Harry en Chris Stein.

 
3) Slow Dancer – It Goes On


Simon Okely was ooit gitarist in de Australische band Oh Mercy. Solo maakt hij onder de naam Slow Dancer lekkere retro seventies middle of the road-muziek met gloedvolle R&B-invloeden. In al z’n kazigheid heeft dit iets woest aantrekkelijks. Ook vanwege die Kermit de Kikker in z'n keel.


2) Little Dragon – Celebrate


Zo gelikt als het Zweedse Little Dragon klinkt, zo vaag is de video bij Celebrate, de openingstrack van het nieuwe album Season High. Het lied doet denken aan de muziek die Prince in plusminus 1988 maakte voor Sheena Easton. De video heeft daar niets mee te maken. We zien beelden uit Gotenborg, een blote bejaarde man, een bizarre gitaarsolo en vreemde, gedateerde beeldeffecten. En toch is het prachtig allemaal.


1) Goldfrapp – Systemagic


Systemagic is classic Goldfrapp, maar dan wel helemaal van 2017. Zangeres Alison Goldfrapp regisseerde de video zelf, wat zeer fraaie plaatjes oplevert van een groep dansers. Naakte dansers, wel te verstaan. Nou ja, niet allemaal en ook niet de hele tijd, gewoon een smaakvolle, kunstzinnige video is het. In de huidige editie van Winq lees je een interview met Alison Goldfrapp: over haar stem, haar muzikale voorkeuren en haar ongewilde coming out.