Soa Aids Nederland lanceerde Advies.chat vorige maand. Met de chat kun je 24/7 anoniem en betrouwbaar advies krijgen over soa-tests. Vanaf nu wordt de wijzer ook aangeboden op Gay.nl.

Elke drempel voor het testen op soa is schadelijk voor de volksgezondheid', vertelt Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding van Soa Aids Nederland. 'Met Advies.chat heeft nu iedereen in Nederland direct toegang tot betrouwbaar soa-testadvies. Vroege opsporing en behandeling van hiv en andere soa maakt de kans dat je klachten krijgt stukken kleiner én voorkomt dat je soa doorgeeft aan een ander.’

10 procent
Volgens Stichting HIV Monitoring leven er in Nederland 22.900 mensen met hiv. 10 procent daarvan is zelf niet op de hoogte van zijn of haar hiv-status omdat diegene niet is getest. Met het nieuwe chat-advies wordt de drempel om een test te doen kleiner.

Vragenlijst
Via advies.chat doorloop je een vragenlijst. Als je een vraag niet begrijpt kun je het vragen via een chatgesprek. Je krijgt via deze chat dezelfde vragen die je bij een huisarts zou krijgen.

SOA-zelftest
Is de stap naar de huisarts of GGD te gaan toch te groot? De applicatie geeft ook een beeld van betrouwbare soa-zelftests in Nederland.

Je vindt de advies-chat onder alle Sex & Health-artikelen en boven aan het channel Sex & Health.