'We worden altijd al vervolgd, maar nog nooit zo erg als nu', aldus een van de mannen tegen France24. 'Ze pakken iedereen op. Ze doden mensen en doen wat ze willen. Ze weten dat er toch niemand is die er iets tegen doet.' In geheime gevangenissen worden homoseksuele mannen vastgehouden. Daar worden ze mishandeld en vernederd. 

Families
Ouders zouden de opdracht krijgen hun homoseksuele kinderen te doden. 'Als jullie het niet doen, doen wij het', zou de overheid volgens de mannen in het programma zeggen tegen de ouders. 'Eén man werd twee weken lang mishandeld. Toen zijn familie kwam, kregen ze te horen dat hij homo was. "Jullie ruimen dit op of wij doen het", werd er gezegd. Hij werd door zijn familie naar een bos gebracht en daar vermoord. Hij kreeg niet eens een begrafenis.' 

Lijst
Een Russische krant zegt het bewijs te hebben dat er in de afgelopen weken al meer dan 30 mannen zijn vermoord. De Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov ontkent ondertussen alle betrokkenheid. 

Actie
Ondertussen is er een internationale coalitie van drieëntwintig landen opgestaan die een geloofwaardig en onafhankelijk onderzoek tegen de vervolging van homo- en bimannen in Tsjetsjenië eist. De oproep kwam tot stand op initiatief van Nederland en Uruguay naar aanleiding van een voorstel van COC Nederland.

Bron: France24 | Coverbeeld: Russische president Poetin en de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov