Gek idee: voordat jij je nieuwe vriendje van z'n verpakking ontdoet, is het bevingerd door meer dan twintig Duitse mannen en vrouwen. Geen stress, vervolgens wordt het speeltje namelijk ook zo'n twintig keer zorgvuldig ontsmet. Het Duitse stadje Bremen, daar waar de Bremer stadsmuzikanten nog steeds de straten sieren, is al 21 jaar het toneel van de Fun Factory; een oud fabriekje waar de meest moderne dildo's worden geproduceerd. 

'De siliconenlucht komt me tegemoet als ik de fabriek betreed'

Siliconen in alle kleuren
De meeste productie wordt nog steeds met de hand gedaan. Vooral de nieuwe- en limited edition producten. Ook de dildo's met een bijzondere moeilijke vorm worden met de hand in elkaar gezet. De machines, die de volle 24 uur per dag draaien, kunnen het werk simpelweg nog niet aan.

De siliconenlucht komt me tegemoet als ik met een groep uitverkoren journalisten en vloggers de fabriekshal betreed. Ik word eerst getrakteerd op een overzicht van 20 jaar sextoyproductie. Het begon hier in Bremen schijnbaar allemaal met een schattig dolfijntje, en eindigde in prijswinnende ontwerpen. Na de vrij summiere rondleiding moet ik er ook zelf aan geloven. Tijd om een eigen toy te maken!

'Mannen denken doordat ik hier werk vaak dat ik een seksexpert ben'

In een strakke defilé staan er drie typisch Duitse mannen voor me klaar met vloeibare siliconen en verschillende mallen. Met een grote spuitbus spuit ik een gelei met een kleur naar keuze (ik ging voor paars) in een mal. Vervolgens is het goed opletten dat er geen bubbeltjes ontstaan. 30 minuten moeten de speeltjes hard worden en dan zijn ze in theorie al klaar voor gebruik. Een kind kan de was doen eigenlijk. Het geheime recept van de gelei wordt uiteraard niet uit de doeken gedaan. En de maat? Drie verschillende. De kleinste ziet eruit als een dolfijn, de grootste als een soort worst.

It's a womans world 
Het overgrote deel van het personeel in de Fun Factory is vrouw. Raar heeft Karin haar werk nooit gevonden. Ze is sinds een jaar verantwoordelijk voor de internationale marketing van de producten. 'Ik vind het alleen een beetje onhandig met daten', vertelt ze later. 'Mannen denken al snel dat je een seksexpert bent, wat natuurlijk helemaal niet zo is. Dit werk is gewoon normaal voor mij.' Ook stagiair Karoline heeft geen problemen met het werk. 'Mijn oma vroeg of dit normaal was, toen ik "ja" zei vond zelfs zij het prima!'

Dildo's in elkaar knutselen
In de fabriek zitten zo'n vijfentwintig pittige dames en een paar mannen dag in dag uit speeltjes te fabriceren. De een lijmt vibrators in elkaar, de ander controleert de batterijen en een derde (best wel knappe) man vouwt de dozen waar de speeltjes uiteindelijk in worden verkocht. Ik zie zelfs een vrouw met wetenschappelijke precisie de onderkant van een verse dildo afknippen, met hulp van maar liefst twee schermen met vergrootglazen erin.

'Met wetenschappelijke precisie knipt een vrouw de onderkant van een verse dildo af'

Vervolgens wordt het speeltje door drie mensen in elkaar gelijmd. Mocht het tot dusver nog niet duidelijk zijn: er zit veel bloed zweten en tranen in deze speeltjes! In de 'keuken' van de fabriek hoor je om de paar minuten een plopgeluid. Check! Een nieuwe dildo is geboren.

Siliconen worden in die 'keuken' 23 minuten gemixt en krijgen een leuk kleurtje. Later legt designer Simone me uit dat daar erg goed over is nagedacht. 'Geel is bijvoorbeeld geen goede kleur voor een anaaltoy en opvallend is dat oranje toys het op de Franse markt heel slecht doen.' Misschien een idee om die in Nederland wat meer te laten bezorgen. Zijn we vast dol op.

Het maken van sekspeeltjes blijkt na een dagje meedraaien eigenlijk een beroep op zich te zijn. Er komt veel meer bij kijken dan je in eerste instantie zou denken en er zijn dagelijks tientallen mensen mee bezig. Goed om in je achterhoofd te houden als je met de Flexi Felix of Patchy Paul in bed ligt!

'Geel is geen goede kleur voor een anaaltoy'

Ben je intussen benieuwd geworden naar de speeltjes van Fun Factory? Ze hebben een speciale mannenlijn. Van een apparaten die er nog het meest uitziet als het handvat van een staafmixer (schijnt minder gevaarlijk te zijn dan het eruitziet) tot buttplugs voor beginners. 

Winnen
Natuurlijk gingen we niet met lege handen naar huis. De zelfgemaakte dolfijn doen we jullie niet aan, maar we hebben een kakelverse 'Duke' voor je klaarliggen t.w.v. 64,90 euro! Kans maken op dit speeltje speciaal voor mannen? Stuur dan een mailtje naar win@gay.nl o.v.v. 'Fun Factory' en vermeld je profielnaam en adresgegevens. 

Coverbeeld: Fun Factory