Aangekomen bij de ingang van de bar zag ik… niks. Alle gordijnen waren voor dit event hermetisch gesloten en achter de voordeur was een doek gespannen zodat je ook daar niet doorheen kon kijken. Je had als voorbijganger geen idee wat er zich binnen afspeelde. Was het een darkroom, een karaokebar?

Ik waagde het erop, betaalde vijf euro entree en trad het onbekende avontuur tegemoet. Ik bukte onder het grote doek door en zag een ruimte waar… een feestje gaande was. Boven de bar hingen uitgeknipte kartonnen piemels, achterin stond een enorme video wall. De filmpjes spraken me aan, want ik kreeg tot twee keer toe te horen “je luistert niet naar me”, wat niet altijd waar was. Ik zag veel bekende gezichten, mensen praatten in groepjes met elkaar, dronken uit een jampotglaasje, er werd veel gekletst en weinig gedanst.

Tijdens het feestje raakte ik met andere gays in gesprek over het woord gay-friendly. We vroegen ons af wat gay-friendly betekent? Hoe je een gay-friendly feest organiseert, en waarom je een feest zo zou noemen?

  • Moeten de organisatoren gay zijn? En zijn ze dan ook friendly?
  • Hijs je speciaal voor die avond de regenboogvlag? En trek je ’m de dag erna weer van de gevel?
  • Klinken er Songfestivalhits uit de speakers? Of juist liever niet?
  • Wat doe je met de aankleding? Kies je voor kartonnen geslachtdelen en zo ja, welke kies je dan?
  • Hoe maak je het zo laagdrempelig en friendly mogelijk voor iedereen om het feestje te bezoeken? Doe je dat door lekker spannend de gordijnen dicht te houden of kies je wellicht voor transparantie en de mogelijkheid om de kat of poes uit de boom te kijken?
  • Ben je alleen die avond vriendelijk voor de gays en wat doe je dan de rest van het jaar?

Als je dan toch een gay-friendly feestje organiseert, lijkt me dat de uitgelezen mogelijkheid om diverse groepen samen te brengen. Anders kun je het net zo goed een ‘gay feestje’ noemen: lekker onder ons, waar friendliness vervangen wordt door flirtiness.

‘Exclusiviteit is allesbehalve friendly en "voor iedereen"’

Met de dichte gordijnen wilde deze bar het feestje exclusief maken. Exclusiviteit is allesbehalve friendly en ‘voor iedereen’. Exclusief is het tegenovergestelde van inclusief. Vandaag ben je van harte welkom, maar morgen niet meer. Zoals: ik wil niet dat mijn frietjes de appelmoes raken.

Waarom hang je niet permanent de regenboog- of vredesvlag uit als je graag wilt benadrukken dat je ook vriendelijk bent voor gays? Bij het buitenzwembad bij mij om de hoek, zwem je al je baantjes met een vrolijk wapperende regenboogvlag als uitzicht.

Stiekem hoop ik dat deze bar helemaal niet zo foolish is als ze zich voordoet, maar juist mij voor de gek wil houden. Dat dit de aftrap is van een ludieke inclusiviteitsactie waarbij ze volgende maand een straight-friendly party houden, met kartonnen piemels én vagina’s. En in de maand juli de marktverkopers vriendelijk onthalen met hun eigen fuif. Opgevolgd door een cat owner-friendly picknick om de zomer vervolgens af te sluiten met een Indische buurtbewoner-friendly fiesta. Dát zou ik best heel vriendelijk vinden.

Foto: Monseigneur Madhatter