In het programma van Pauw kwamen de kandidaten aan bod die gisteren meededen aan de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Na lovende woorden over Zweden en Portugal ging Gerard Joling, zelf immer flamboyant gekleed, tekeer over de inzending van Montenegro.

De zanger Slavko Kalezić verscheen ten tonele met op zijn hoofd een enorme vlecht, een doorschijnende top en een jurk die al snel uitging. Gerard vond het helemaal niets en liet doorschemeren dat deze outfit gays onwaardig is: ‘Dan schaam je je toch dat je homo bent. Dit gaat alle perken te buiten.’ Jeroen Pauw vroeg hem helaas niet waarvoor hij zich schaamt, en ook niet waar zijn opmerking ineens vandaan kwam.

Lange Frans
Eerder deze week kwam Lange Frans met een opmerking over homo’s en transgenders. Hij stelde dat ‘homoseksuelen en transgenders zich af en toe ook eens wat minder outgoing en outspoken kunnen opstellen. Heteroseksuele mannen zouden met de grond gelijk worden gemaakt als ze in een soort van Geer en Goor-flow exact dezelfde dubbelzinnige opmerkingen naar vrouwen zouden maken. Uiteraard ben ik voor acceptatie en tolerantie, maar denk ook aan de rest.’ De rapper is er niet van gediend dat hij er op straat mee wordt geconfronteerd: ‘Je hoeft bijvoorbeeld niet voortdurend in een leren broek met een open reet door de stad te fietsen om te laten zien wie je bent, want ik sta echt met mijn bek vol tanden als ik dat aan mijn kinderen moet uitleggen. Kijk, van mij mag je, maar zoek er je moment voor uit."

Reacties
Nu.nl verzamelde enkele reacties. Zo zegt voormalig COC-voorzitter Dennis Boutkan: ‘Het mooie van Amsterdam is dat je mag zijn wie je wilt zijn. Ook 'outgoing' en 'outspoken' LGBTI's. Zit in ons DNA. Draag dat uit.’ Presentator Tim Hofman: ‘Of je ff je zelf niet wil weze pls!’ Geenstijl fileerde de uitspraken van Lange Frans, al was de teneur van de meeste reacties onder het artikel: we hoeven het inderdaad liever niet te zien.

Celebrate Diversity
Keren we terug naar het Eurovisie Zangfestijn, waar het lang niet alleen draait om de liedjes, maar ook om de performance, de act en de outfits. Heeft Gerard Joling gelijk en moeten we ons schamen voor een flamboyant figuur als Slavko? Of is het juist dé gelegenheid om te laten zien hoe diversiteit eruitziet? Het thema van het Songfestival dit jaar luidt nota bene 'Celebrate Diversity', en dat is in Oekraïne al moeilijk genoeg, zo blijkt uit het nieuws dat voorafgaand aan het Songfestival een aantal anti LHBTI-incidenten in Oekraïne heeft plaatsgevonden. Het is daarom juist goed dat Slavko meedoet. Hoe meer diversiteit, hoe beter. Toch?

Hier het fragment uit Pauw, vanaf 7m50s gaat het over Slavko. Die de finale overigens niet heeft gehaald.