Blanches Songfestivalsingle 'City Lights' (Release: 8 maart 2017)

Alexe Gaudreaults nummer 'Éclat' (Releasedatum: 20 mei 2016) 

'Ik heb nog nooit van dat nummer gehoord' 

Zelf vindt Blanche de overeenkomsten wel meevallen. Tegen Cinetelerevue vertelde de Belgische zangeres tot een week voor de repetities in Kiev (eind april) nog nooit van Alexes nummer gehoord te hebben. 'Ik wilde erom lachen. Er zijn vier noten die op elkaar lijken uit het koortje, maar daar houdt de vergelijking ook mee op', aldus de zangeres.

Geen plagiaat
'Er is geen sprake van plagiaat. De overeenkomsten zijn berust op toeval. Je zou kunnen zeggen dat mensen al bekend zijn met zulk soort melodieën als in deze twee nummers. Ik had nog nooit van Alexes nummer gehoord.'

Dat vindt ook Pierre Dumoulin, componist van Blanches nummer. Hij vindt het logisch dat nummers op elkaar lijken. 'Op deze manier kunnen we eindeloos veel stukjes van liedjes verbinden aan andere stukjes.' De Franse zangeres Alexe heeft op haar beurt ook gereageerd. Zij zegt dat ze 'niet kan ontkennen dat het heel erg op elkaar lijkt.' 

Andere kandidaten
Blanche is niet de eerste (en vast niet de laatste) Songfestivalkandidaat die ervan bekritiseerd wordt plagiaat te hebben gepleegd. Dat overkwam ook Måns Zelmerlöw twee jaar geleden en Laura Tesoro vorig jaar.

Ook dit jaar zijn er kandidaten die wel met heel erg bekende deuntjes komen. De Duitse Levina bijvoorbeeld. Zij staat aankomende zaterdag in de finale van het Songfestival met het nummer 'Titanium', uuh, 'Perfect Life'. Het begin van het nummer lijkt een-op-een gekopieerd van Sia's hit uit 2011. 

Sia's nummer 'Titanium'

Coverbeeld: EBU / Thomas Hanses