Portugal won dit jaar voor het eerst het Eurovisie Songfestival, nadat het vorig jaar uit geldgebrek genoodzaakt was om af te haken. Fadozanger Salvador Sobral zette een zeer ingetogen act neer met alleen piano en viool. Hij stond niet op de grote stage, maar op een klein podium tussen het publiek.

Voor Salvador geen modeontwerpers vooraf onthullen hoeveel swarovski-kristallen in zijn outfit waren verwerkt, maar gewoon het jasje van z’n grootvader dat vier maten te groot is, het woeste haar bijeengeknoopt en verder geen showy opkomst. Gewoon gáán.

Navolging
Songfestivalkenners denken dat Salvador Sobral veel navolging gaat krijgen volgend jaar. Waar dit jaar bijna elke act vergezeld ging van rook- en windmachines, Italië met een levensgrote gorilla op de proppen kwam, een Montenegrijnse vlecht tot felle discussies leidde en elders ook nog een paardenhoofd opdook, vonden velen het succes van Portugal een verademing.

Zo voorspelt Songfestivalgoeroe Cornald Maas dat dankzij Portugal volgend jaar meer landen zullen kiezen voor pure muziek. Maar hoe leuk is dat eigenlijk? De kracht van het Eurovisie Songfestival zit juist in het volkomen willekeurige aanbod uit landen met een totaal verschillende achtergrond.

Wel of geen toeters en bellen?
Wat vind jij, moet het weer puur om de liedjes gaan? Of willen we ons blijven verbazen over bizarre kledingwissels, folkloristische bejaarden-acts en Harry Potter-jongens in een luchtballon?