In een interview op Amsterdam.nl vertelt Ellie Lust over haar werk als woordvoerder van de Politie Amsterdam. Ze is geregeld op tv om te praten over opsporingszaken en deed in 2016 mee aan Wie Is De Mol. Haar etherdiscipline leverde haar veel respect op en ze was een publieksfavoriet. O ja: Ellie is óók nog bekend van de hilarische AT5-serie Wat Lust Ellie?

Roze in Blauw is opgericht in 1996, twee jaar voordat de Gay Games naar Amsterdam kwamen. “We wilden dat buitenlandse gasten zich hier voelden”, zegt Ellie. “Proud to be your friend was ons motto. Hier in Amsterdam bleek toen ook behoefte aan zo’n aanspreekpunt bij de politie.”

Incidenten
Lust vertelt over het stijgende aantal incidenten tegen homo’s in Amsterdam. Is er meer geweld? "Elk incident is er één teveel. Cijfers zijn altijd lastig. Misschien komt de stijging ook door het succes van 'Roze in Blauw' omdat mensen makkelijker contact opnemen. We zien alleen te vaak dat veel mensen incidenten accepteren bijna als onderdeel van leven in de grote stad."

Homofobie 
Op de vraag waar homofobie vandaan komt, zegt Lust: “Het gaat om afkeer. De basis daarvan is misschien angst voor wat je niet kent. Die afkeer leidt tot haat, die haat tot geweld. Belangrijk is dat je inziet dat het goed is als mensen van elkaar houden. En dat de man/vrouw relatie niet de enige vorm is om een gelukkig leven te leiden. Mijn neefjes en nichtjes zien mijn vrouw Boukje en mij als tante Boukje en tante Ellie. We zijn al 17 jaar samen en 12 jaar getrouwd. Ze weten niet beter."

Gay Capital
Wat Lust betreft is Amsterdam nog steeds de Gay Capital: “Burgemeester Van der Laan, hoofdcommissaris Aalbersberg en het hoofd van het Openbaar Ministerie Hofstee maken daar veel werk van. De norm is op dat niveau heel duidelijk."

Het complete interview met Ellie Lust lees je op de website van de Gemeente Amsterdam.