David en Jakub zijn al vaker voorbij gekomen op Winq.nl. De twee willen graag trouwen, maar dat kan niet in Polen. Dus kregen ze na een hoop gedoe met online haters toestemming om in Portugal te mogen trouwen.

Om ervoor te zorgen dat het huwelijk ook in Polen wordt opengesteld voor M/M en V/V hebben Jakub en David de hashtag # Polandwakeup in het leven geroepen. Volgens de twee wachten de Polen al meer dan 25 jaar op gelijke rechten, maar het wordt alleen maar erger: tegenwoordig worden gays geïntimideerd als ze in het buitenland willen trouwen.

Icoon
Om aandacht te vragen voor de situatie in hun land maakten Jakub en David een medley met vier liedjes van George Michael: Faith, Wake Me Up Before You Go Go, Too Funky en Freedom ’90. ‘Toen hij vorig jaar overleed, voelde dat als een groot verlies”, schrijven de twee. “Hij was de grootste gay artiest van deze tijd, een waar icoon. Maar hij was vooral ook heel echt, vanwege zijn kracht maar ook door zijn zwakheden. Hij deelde zijn emoties via zijn muziek.”

Freedom
Voor de video bij de medley benaderden ze de grootste lhbt-organisaties en meer dan 50 vooraanstaande personen uit de Poolse lhbt-gemeenschap. “Die hebben alles zelf gemaakt: de kostuums, make-up, de opnames en de video-editing. We willen hiermee laten zien dat we nooit meer weggaan. Toen we Freedom zongen, kregen we zoveel energie dat we de wereld willen veranderen. Dat lukt misschien niet vandaag of morgen, maar ooit gaat het gebeuren.”