'Het aantal bezoekers neemt de laatste jaren alleen maar toe’, vertelt Sanne Bokma, verantwoordelijk voor de marketing van Batavia Stad. En die bezoekersstroom bestaat zeker niet alleen uit vrouwen. Sterker nog: de mannenmerken beginnen een steeds grotere rol te spelen in het winkelaanbod. Zo kunnen de heren inmiddels in Batavia Stad onder andere terecht bij Floris van Bommel, Tommy Hilfiger, Calvin Klein, Van Gils en Fossil.

Shopping Shuttle
Mocht je tijdens een bezoek om je heen kijken en je afvragen hoe al die Chinese shoppers de weg naar het noorden hebben gevonden; Batavia Stad verzorgt ook een speciale Shopping Shuttle, die pendelt tussen Amsterdam en Lelystad. ‘We verwachten met deze vernieuwde uitstraling nog meer nationale en internationale bezoekers en merken te trekken’, aldus Centre Director Patrick Jansen.

‘Zo wordt dat koopjesjagen nog een keurige aangelegenheid’

30.000 m2 extra shopping
Met de uitbreiding is Batavia Stad 45 nieuwe winkelpanden rijker. Onder andere Samsonite, G-Star en keukenmerk WMF werden toegevoegd aan het aanbod en merken als Tommy Hilfiger en Fred de la Bretoniere openden een grotere variant van hun winkelconcept. Het centrum omvat nu meer dan 30.000 vierkante meter. Batavia Stad biedt daarmee met 1300 banen het grootste banenaanbod aan in de provincie Flevoland. En in de winkels die wij uitprobeerden beschikte het personeel overigens over uitstekende vakkennis. ‘Wel even mijn naam noemen hè, wanneer je schrijft hoe blij je met me was?’. Bij deze, Joyce van Van Gils.

The elephant in the room
De oplettende bezoeker spot in Batavia Stad ook acht olifanten met een vrolijk kleurpatroon. Deze maken deel uit van de Elephant Parade, een kunstorganisatie die zichtbaarheid wil creëren voor de bescherming van de olifant. Daarnaast kreeg kunstenaar Isaac Monté de kans om tot en met 12 juni een van de winkelpanden in te vullen met een kunstzinnige stellage. Batavia Stad wil jong creatief talent op deze manier een platform te bieden.

Zo wordt dat koopjesjagen nog een keurige aangelegenheid. Wat ons betreft mist deze stad eigenlijk alleen nog een eigen burgemeester. Wij hebben zo’n vermoeden dat een zekere Fred hier wel oor naar heeft…