Chelsea Manning werd in augustus 2013 veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar vanwege verraad en spionage. Ze diende in het Amerikaanse leger en heeft 700.000 geheime militaire documenten doorgespeeld aan klokkenluiderswebsite WikiLeaks, waaronder een video-opname van een Amerikaanse helikopteraanval in Bagdad in 2007. 

'I Am Chelsea, I am a female'
Chelsea ging tot haar veroordeling in 2013 door het leven als Bradley. Na haar veroordeling maakte ze wereldkundig als Chelsea door het leven te willen gaan. Ze zat jarenlang vast in het mannendeel van een Amerikaanse gevangenis. In juli 2016 probeerde ze een einde aan haar leven te maken, daarvoor moest ze twee weken naar een isoleercel.

Een paar maanden later ging Manning in hongerstaking om een geslachtsveranderende operatie af te dwingen. Ze verwierf stap voor stap (trans)rechten in de gevangenis. Uiteindelijk mocht ze hormoontherapie en psychotherapie ondergaan. In de laatste dagen van Obama's presidentschap heeft hij besloten de celstraf van Manning te verkorten met ruim 30 jaar

Vrije vrouw
Op Instagram heeft ze zichzelf na haar vrijlating als vrouw getoond. Ze plaatse ook een foto van haar voeten met de hashtag Chelsea is free. 

First steps of freedom!! 😄 . . #chelseaisfree

Een bericht gedeeld door Chelsea E. Manning (@xychelsea87) op

 

Okay, so here I am everyone!! 😜 . CC BY-SA! . #HelloWorld

Een bericht gedeeld door Chelsea E. Manning (@xychelsea87) op