'Bij emancipatie spelen rolmodellen een cruciale rol. Ellie Lust en BeyonG Veldkamp dragen met hun fantastische werk en met hun zichtbaarheid bij aan de acceptatie en emancipatie van de LHBTI-gemeenschap in Nederland', aldus Minister Bussemaker. Zij reikte afgelopen zondag de Jos Brinkprijs uit aan personen die zich hebben ingezet voor de LHBTI-gemeenschap. Ze gaf aan dat dit waarschijnlijk haar laatste uitreiking is als 'roze' minister.

Oeuvreprijs
Voor de Oeuvreprijs waren intersekse activist Miriam van der Have, Dragshowbar De Lellebel en politieagente Ellie Lust genomineerd. Ellie ging er met de prijs vandoor. 'Ellie Lust is in staat geweest om LHBTI bespreekbaar te maken bij de politie, iets wat in het verleden niet altijd even gemakkelijk is geweest bij deze organisatie', aldus de jury onder voorzitterschap van Paul de Leeuw. 

'Er bleek behoefte aan een politie die zichtbaar en herkenbaar was' 

'De Lellebel is het niet geworden, Ellebel wel!', aldus Ellie Lust nadat ze de prijs in ontvangst had genomen. Over politienetwerk Roze in Blauw zei ze: 'We begonnen in 1996 met een klein groepje omdat de Gay Games naar Amsterdam kwamen. Hoe moest je al die mensen uit het buitenland laten weten dat ze bij de Nederlandse politie wél veilig waren? Proud to be your friend is toen ontstaan. Na de Gay Games bleek dat er in Amsterdam ook behoefte was aan een politie die zichtbaar en herkenbaar was. Een politie waar mensen terecht konden met meldingen en incidenten gerelateerd aan hun geaardheid of genderidentiteit.'

Ellie vertelde dat het flink wat jaren duurde voordat mensen naar het netwerk durfde te stappen. 'Ik durf te wedden dat de helft ons niet heeft bereikt. Mensen laten veel te veel van zich afglijden. Mensen komen bij ons na uit de hand gelopen dates, als ze zijn uitgescholden, in elkaar zijn geslagen, beledigd of bedreigd zijn. We kunnen omgaan met wat we weten, niet met wat we niet weten. Laat het ons altijd weten, dan gaan we samen kijken wat we er wel of niet mee kunnen doen.' Met het prijzengeld (10.000 euro) wil ze zoveel mogelijk collega's meenemen naar een politiecongres in Canada gekoppeld aan dit onderwerp. 

'Ik ga vooral door met mezelf zijn!'

Innovatieprijs
BeyonG Veldkamp ging ervandoor met de Jos Brink Innovatieprijs 2017. 'Iedereen is een winnaar', vertelt de activist. 'Dit is een geweldige eer. Ik ga vooral door met mezelf zijn.' BeyonG zet zich volgens de jury al jaren op een positieve manier in voor LHBTI-jongeren met een biculturele achtergrond. Ze is oprichtster van Trans United en actief betrokken bij Respect2Love. Andere genomineerden waren Ryanne van Dorst en The Hang-Out 010.

Stichting Maruf kreeg van de jury een eervolle vermelding voor hun grote inzet voor queer moslims. 

Coverbeeld: Zandvoortfoto