De gigantische EuroPride in Amsterdam vorig jaar was met honderdduizenden bezoekers een enorm succes. Het leuke van deze grootschalige pride events is dat ze homomannen uit alle windstreken trekken, nadeel is dat die mannen heel gemakkelijk ziektes die in een bepaald land niet actief zijn opnieuw kunnen introduceren.

Zo is een stijging zichtbaar in het aantal hepatitis A-infecties onder mannen die seks hebben met mannen in Europa. Op dit moment zijn er al meer dan 1.000 hepatitis A-infecties gemeld in Spanje, Italië, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Er wordt verwacht dat het aantal patiënten met hepatitis A nog zal toenemen.

'Je kunt hepatisis A al oplopen van een vieze deurklink'

Wat is hepatitis A en hoe bescherm ik me ertegen?
Hepatitis A is een zeer besmettelijke leverontsteking, die wordt veroorzaakt door een virus en wordt overgedragen via kleine poepdeeltjes. Je kunt het al oplopen van een vieze handdoek of zelfs een deurknop die is aangeraakt door iemand met een hepatitis-infectie, die zijn handen na het poepen niet heeft gewassen. De gevolgen zijn lichamelijk erg vervelend: klachten omvatten onder andere koorts, misselijkheid, geelzucht en vermoeidheid en kunnen weken tot maanden aanhouden. Er is geen behandeling voor hepatitis A, dus wie geïnfecteerd raakt, zal helaas moeten uitzieken.

Wel kun je je laten vaccineren tegen hepatitis A, daarvoor zijn twee mogelijkheden:

  1. Een reizigersvaccinatie bij de GGD.
  2. Ben je nog niet gevaccineerd tegen hepatitis B? Haal dan bij de soa-poli een combinatieprik. Zo ben je voordeliger uit. Je betaalt namelijk alleen de kosten voor de hepatitis A-vaccinatie. Daarbij is de hepatitis B-component effectiever in deze combinatieprik.

Je hebt twee hepatitis A-prikken nodig om je levenslang tegen de ziekte te beschermen. Mocht je dat niet meer redden voor je Pride-vakantie, ga dan toch voor de eerste. 'Eén vaccinatie is voldoende om je minstens een jaar te beschermen', aldus Hanna Bos, arts infectieziektebestrijding bij Soa Aids Nederland. 'Vergeet dan overigens niet om na de vakantie alsnog die tweede prik te halen. Al kan die tweede vaccinatie altijd nog gegeven worden, je hoeft dus niet na een bepaalde tijd de eerste prik opnieuw te halen.'

Keep it clean!
Tot slot een paar manieren waarop jij kunt zorgen dat hepatitis A geen kans krijgt zich te verspreiden:

  1. Was na ieder toiletbezoek en voor het eten/koken je handen met water en zeep
  2. Was je handen voor én na de seks altijd met water en zeep
  3. Hou seksspeeltjes lekker voor jezelf. Not sharing is caring!
  4. Gebruik bij neuken, rimmen, vingeren, fisten enz. condooms en/of latex handschoenen

Meer adviezen? Kijk op Mantotman.nl/hepatitisA.

Zo, dokter Corrie heeft gesproken. Over op de orde van de dag. Bij onderstaande evenementen kun je komende zomer helemaal uit je dak gaan.

1: Madrid World Pride - 23 juni t/m 2 juli

Naast Worldpride vindt ook EuroPride dit jaar plaats in Madrid. Dubbel feest!

De eerste Worldpride vond in 2000 plaats in Rome. Sindsdien is het evenement vier keer georganiseerd, de laatste keer in Toronto in 2014. Dit jaar gaat de eer naar Madrid. Dat is echter niet alles, ook EuroPride vindt dit jaar plaats in de Spaanse stad. De hotels zijn al nagenoeg volgeboekt, dus mocht je nog niet voorzien zijn, probeer dan als de bliksem een betaalbare AirBnB of comfortabele bank bij een vergeten vriend te regelen.

2: London Pride - 24 juni t/m 9 juli

It's Eddie and Patsy, darling. Ze opende vorig jaar de London Pride Parade.

Vorig jaar werd de Pride Parade in Londen hoogstpersoonlijk geopend door Eddie en Patsy (Absolutely Fabulous). Dit jaar is het thema Love Happens Here. De parade, die vorig jaar nog werd geleid door burgemeester Sadiq Khan, is altijd een bont kleurenfestijn. Van drags tot beefeaters, alles loopt mee.

3: Cologne Pride - 7 t/m 9 juli

In Keulen wordt de Pride ieder jaar groter.

Dicht bij de Nederlandse grens en ieder jaar populairder. Als je een willekeurige Duitser vraagt om Keulen te beschrijven, zul je 9 van de 10 keer ‘gay city’ te horen krijgen. Gelukkig is Keulen ook een van Duitslands grootste steden, dus er is ruimte zat voor het aantrekkende publiek.

4: Berlin Pride - 22 juli

Commercieel, maar o zo kleurrijk, de CSD in Berlijn. © Christian Graffenberger

Berlin Pride staat beter bekend als Christopher Street Day. Die naam verwijst naar Christopher Street, de New Yorkse straat waarop in 1969 de Stonewall Riots plaatsvonden, de rellen die de geboorte van Pride betekenden. Berlin Pride is een van de grootste Prides van Duitsland en kampt net als Amsterdam Pride met klachten van bezoekers die met name de parade te commercieel vinden. Daarom vond er een aantal jaar ook een alternatieve Pride plaats in juni. Deze heette van 1998 tot 2013 Transgenialer CSD en kreeg in 2014 een doorstart onder de naam Kreuzberger CSD. Het lijkt er echter op dat die alternatieve Pride dit jaar geen doorgang vindt.

5: Amsterdam Pride - 28 juli t/m 6 augustus

De politie vaart in Amsterdam al enkele jaren mee. © Gerda Dalen

Zo megalomaan als vorig jaar zal 'onze' Pride niet worden, maar er staat nu al een aantal prachtige agendapunten op de planning voor komende zomer. Zo zijn het Vondelpark en de Dam, maar dit jaar ook Zandvoort officiële Pride-hotspots. En de parade op de grachten doet nog altijd geen enkele stad ons zo goed na. Thema dit jaar: This is My Pride, om tegengeluid te bieden aan de volgens boze stemmen steeds commerciële invulling van het evenement.

6. Milkshake - 29 & 30 juli

Hier beginnen we helemaal van te kwispelen. © Alina Krasieva

Voor het zesde jaar vindt dit kleurrijke festival voor boys who love boys who love girls who love girls plaats in het Amsterdamse Westerpark. Net als vorig jaar is de programmering uitgesmeerd over twee dagen. De headliner waar we het meest enthousiast van worden: The Village People. Dat wordt Y.M.C.GAY schreeuwen tot onze longen het begeven.

7: Antwerp Pride - 9 t/m 13 augustus

In 2016 werd er zelfs een huwelijksaanzoek gedaan tijdens de Antwerpse Pride. © Emmanuel De Prycker

Traditioneel vindt de Antwerpse Pride het weekend na Amsterdam Pride plaats. Zo kun je dus in één adem door. Het evenement is in een paar jaar uitgegroeid van een lief optochtje tot een Pride van formaat. Diverse politici en zelfs de premier laten hier in de regel ieder jaar hun gezicht zien. België staat dan ook al jaren op rij bijna boven aan de lijst met meest homovriendelijke landen van Europa.

8: Manchester Pride - 25 t/m 28 augustus

Zelfs Ian McKellen (ook van de club) was vorig jaar aanwezig bij de Pride.

Gezien de gruwelijke aanslag tijdens het Ariana Grande-concert vorige maand, zal Manchester dit jaar tijdens de Pride waarschijnlijk een bijzondere lading krijgen. Wie weet besluit Ariana zelfs haar benefietconcert tijdens de Pride te houden? Het Manchester Pride-weekend is een afgesloten festival, dus je moet van tevoren je tickets in huis halen. Voordeel: het festival trekt altijd grote namen aan. Zo waren vorig jaar Sir Ian McKellen (Gandalf is ook van de club ja) en Will Young aanwezig. Dit jaar hebben Spice Girl Melanie C, Clean Bandit en Faithless al bevestigd.

9: Folsom Europe Berlijn - 6 t/m 10 september

Voor wie een wat spannendere Pride blieft. ©MaximusMaximus.com

Voor wie een wat meer kinky feestje zoekt. Folsom in Berlijn is het Europese broertje van de versie in San Francisco, voor wie een vliegticket naar laatstgenoemde stad toch wat duur vindt. Dit fetisjevenement is overigens niet voor de tere zieltjes: schrik bijvoorbeeld niet als iemand op straat ineens z’n piemel uit z’n broek wipt, voor zover die er niet al uithing. Alles is toegestaan tijdens Folsom.

10: La Demence Cruise - 18 t/m 25 sept

Row, row, row your boat, not so gently down the stream. © The Darlings

Honderden homo’s in strakke zwembroekjes op een gigantisch cruiseschip, waar de themafeestjes elkaar in rap tempo opvolgen. Het bleek een gouden greep (wat een verrassing hè?). Deze cruise is al jaren een uitverkocht succesverhaal. Sterker nog, op het moment van schrijven is de cruise al 80% uitverkocht. Haast je dus naar de ticketshop als je dit jaar de boot niet wilt missen.

Happy Pride Hopping en stay safe!

Tekst: Martijn Kamphorst / Coverbeeld: Tjap Pintoe