Volgens de Rechterlijke Yuan (het hof) is het huidige Taiwanese huwelijksrecht in strijd met de wet. De Wetgevende Yuan (het parlement) heeft nu twee jaar de tijd om de wet aan te passen. Als het parlement binnen twee jaar geen actie onderneemt, mogen de eerste Taiwanese homokoppels in 2019 automatisch trouwen.

Thailand
Naar aanleiding van een petitie op Change.org, gaat de Thaise regering een oud wetsontwerp met betrekking tot LHBTI-rechten opnieuw bekijken. 60.000 mensen plaatsten een handtekening om dit voor elkaar te krijgen. 

Cambodja
Ook in Cambodja lijkt een beweging te ontstaan voor het openstellen van het huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. Verschillende politieke partijen hebben gezegd voorstander te zijn van het 'homohuwelijk'. Bovendien willen ze het invoeren als ze de politieke verkiezingen over een jaar winnen. Ook koning Norodom Sihamoni staat achter het opengestelde huwelijk. 

Genderwet
Homoseksualiteit is zowel in Thailand als in Cambodja legaal. In Thailand werd in 2015 zelfs nog een genderwet ingevoerd, die zorgde voor een expliciet verbod op discriminatie wanneer 'iemands uiterlijk afwijkt van zijn of haar geboortegeslacht'.

Verboden
Hoewel de ontwikkelingen in o.a. Taiwan en Thailand vrolijk stemmen, is er ook nog een flink aantal Aziatische landen waar de leefsituatie voor homo's minder rooskleurig is. In Myanmar, Brunei, delen van Indonesië, Maleisië en Singapore is homoseksualiteit momenteel nog bij wet verboden.

Bron: Gaystarnews