De handtekeningen werden rond 13:00 uur bij de Russische Ambassade in Den Haag afgeleverd. Dat gebeurde in combinatie met honderd zwarte ballonnen met daarop de tekst #Chechnya100. De tekst staat symbool voor de zeker honderd homoseksuele mannen die door de Tsjetsjeense autoriteiten zijn geïnterneerd.

Veiligheid
De ondertekenaars eisen dat Rusland homoseksuele mannen per direct in veiligheid brengt. Er wordt ook aangedrongen op een onafhankelijk onderzoek naar de kwestie in Tsjetsjenië en berechting van de daders. 

'Eén ding is zeker; we moeten die mensen weghalen uit Tsjetsjenië'

Zelf kijken
Ondertussen blijft de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov de vervolging van homomannen in zijn land ontkennen. Hij heeft zelfs de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron uitgenodigd zelf te bekijken hoe de situatie van de LHBTI-gemeenschap in Tsjetsjenië is. 

Dagelijks gevaar
Wij spraken afgelopen week met een activist van het Russian LGBT Network. 'Tsjetsjeense homo's lopen dagelijks gevaar', vertelde die activist ons. 'Eén ding is zeker; we moeten die mensen weghalen uit Tsjetsjenië.'

Coverbeeld: Geert van Tol voor COC Nederland