Vorige maand kwam het nieuws naar buiten dat het Openbaar Ministerie de studenten van de Leidse studentenvereniging Quintus discriminatie en vernieling ten laste had gelegd. De advocaten van de vijf verdachten gingen in hoger beroep. Volgens hen had het Openbaar Ministerie beloofd de zaak via bemiddeling af te handelen. De rechtbank is het daarmee eens. 

Vervolging
'De verdachten zijn de afspraak nagekomen door gesprekken met de gemeente Leiden en het COC te voeren, de schade te vergoeden en een symposium te organiseren over homo-acceptatie en diversiteit. Door alsnog tot vervolging over te gaan, heeft het OM in strijd gehandeld met de gedane toezegging en het vertrouwensbeginsel geschonden', aldus de rechtbank. 

Op Facebook heeft COC Leiden eerder al laten weten de studenten te vergeven. 'Het was en blijft een ongelofelijke domme, ondoordachte actie met kwalijke gevolgen voor veel LHBTI's. Hopelijk heeft het symposium bijgedragen aan betere bewustwording.' 

Hitlergroet
In november werden er vijf jongens opgepakt die in oktober 2016 een regenboogzebrapad in het centrum van Leiden bekladden. In een filmpje was ook te zien dat ze vervolgens (met de verkeerde arm) de Hitlergroet brachten. De daad bleek onderdeel van een ontgroening.

Leiden
Het 'gaybrapad' in Leiden werd in 2015 tijdens Coming-Outdag onthuld door wethouder Roos van Gelderen en COC Leiden-voorzitter Thijs Leeuwrik. 

Bron: NOS / Coverbeeld: Sleutelstad.nl