Kleine opfriscursus: Mika was in maart 2012 te gast bij De Wereld Draait Door, samen met vriendin/vaste klant Heleen van Royen. Zij zat daar met name om de verkoop van haar nieuwe boekje een zetje te geven, maar ook om iedere vrouw aan te raden een GBF, ofwel Gay Best Friend te nemen. Ter illustratie had ze een van haar vier GBF’s van stal gehaald om haar te vergezellen: Mika. ‘Ik ben gewoon haar handtas.’ Hilariteit alom, 1-0 voor de stereotypes.

‘Man Up Mika: het format is net zo naar als de titel’

Daarna werd het gelukkig stil rondom GBF Mika. Helaas heeft de tand des tijds hem niet veel wijzer gemaakt. Op LINDA.tv heeft Mika met Pauline (precies ja, zij van Echte Gooische Meisjes) een eigen webserie kregen: ‘Man Up Mika’. Het format is helaas net zo naar als de titel. In de serie gaat Mika de strijd aan met zijn vrouwelijke kant, een kant die iedere zichzelf respecterende homo blijkbaar dient te bevechten.

Het concept: Pauline laat Mika allerlei volgens haar mannelijke opdrachten uitvoeren om hem van een – en hier quote ik – ‘hysterische homo te veranderen in een stoere dude’. Zo gaat het olijke duo bijvoorbeeld karten, boksen en een potje oermannelijk beenhouwen. Waarom precies? Pauline legt uit: ‘Een homo is een homo, omdat-ie op mannen valt en niet op een half wijf.’ Mika: ‘En ik ben een half wijf.’ Driewerf hoera voor de emancipatie...

‘Helaas kiest LINDA voor de makkelijke, maar vooral schadelijke weg’

Nu moet Mika natuurlijk lekker zelf weten wat hij met zijn vrije tijd doet, maar om hem een podium te bieden om vrouwelijkheid te bevechten in plaats van te omarmen in een tijd waar de ene na de andere nachtvlinder z’n vleugels in de kast hangt, lijkt mij een zeer kwalijke zaak. En al helemaal van een medium dat pretendeert haar beste beentje voor te zetten voor de LHBT-gemeenschap. LINDA lijkt zich met name te richten op heterovrouwen en homomannen, maar bewijst geen van beiden een dienst met dit format.

In plaats van een serie waarin we een jongen zien die tegen de massa in zijn vrouwelijke kanten gewoon omarmt – daar is pas echt moed voor nodig anno 2017 – kiest LINDA voor de makkelijke, maar vooral schadelijke weg.

Heeft dit kwalijke spektakel Mika dan tenminste aan een leuke jongen geholpen? ‘Nee, helaas niet. Er moet een seizoen twee komen. Dan ben ik mannelijk en kan ik op zoek gaan naar een vent.’ Volgens mij kun jij beter eerst op zoek naar je waardigheid, Mika.

Foto: Peter van der Wal