Om het nalatenschap van Gilbert Baker te vieren kleurt Google vandaag in de kleuren van de regenboog. Met een regenboog doodle en de kleuren van de regenboog op je scherm als je zijn naam opzoekt. 

Gilbert
Baker diende van 1970 tot 1972 in het Amerikaanse leger. Nadat hij eervol werd ontslagen, leerde hij zichzelf naaien. Hij raakte bevriend met homoactivist Harvey Milk en bedacht de vlag in de zomer van 1978 ter gelegenheid van ‘Gay Freedom Day’, een voorloper van de Pride die er nu jaarlijks wordt georganiseerd. Hij was enorm betrokken bij de Amerikaanse homorechtenbeweging.

Geuzensymbool
Voor de regenboogvlag was de roze driehoek het belangrijkste symbool van de homobeweging. Dit symbool werd eerder door de nazi’s gebruikt als herkenningsteken voor vervolging van homo’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Baker vond het echter tijd voor een nieuw symbool. 'Toen hij de vlag voor het eerst in actie zag, wist hij dat het zijn levenswerk was', vertelde homoactivist Cleve Jones.

Iedere kleur vertegenwoordigde een menselijke eigenschap

Kleuren van trots
De vlag die Baker oorspronkelijk bedacht, bestond uit acht kleuren. Elk van die kleuren vertegenwoordigde een menselijke eigenschap: roze stond voor seksualiteit, rood voor leven, oranje voor genezing, geel voor zonlicht, groen voor natuur, turqouise voor kunst, indigo voor kalmte/harmonie en violet voor de menselijke geest. Later werd het aantal kleuren teruggebracht tot zes: roze en indigo werden verwijderd en het turquoise werd vervangen door blauw. Tot zijn dood weigerde hij om de rechten op te eisen voor het bedenken van de vlag.

Lettertype
Ter ere van Gilbert Baker ontwierp een aantal Amerikaanse organisaties onlangs nog een speciaal regenbooglettertype, de Gilbert. Het initiatief is een samenwerking tussen Ogilvy & Mather, Newfest, NYC Pride en Fontself. Het ontwerp is gebaseerd op de kleuren van de regenboogvlag en gratis te downloaden via Type with Pride.