Neonazi-groep Nationale Weerstand wil 'Sofia en Bulgarije zuiveren'. Daarvoor hebben ze hun leden opgeroepen met bezems en schoppen met lange houten stelen naar de Gay Pride te gaan aanstaande zaterdag. De European Pride Organisers Association (EPOA) roept de burgemeester van Sofia op tot actie. De organisatie van de Gay Pride in Sofia heeft al laten weten het evenement niet te annuleren. 

'Geen plaats voor extreemrechts geweld'
Liberaal fractieleider in het Europees Parlement Guy Verhofstadt heeft al op het nieuws gereageerd. 'Ik roep de Bulgaarse regering en de burgemeester van Sofia op om de pride parade te beschermen. Er is geen plaats in de Europese Unie voor extreemrechts geweld tegen de LHBTI-gemeenschap.'

Pride in Sofia
Sofia Pride vindt al sinds 2008 plaats in de Bulgaarse hoofdstad. Tijdens de eerste editie werden er zeventig mensen opgepakt die geweld wilden plegen tegen de mensen die meeliepen met de pride. Sinds 2009 lopen er ook buitenlandse delegaties mee met de pride in Sofia. 

Homoseksualiteit in Bulgarije
Homoseksualiteit is sinds 1968 legaal in Bulgarije. Een wet om transpersonen te beschermen werd in 2015 nog ingevoerd. Sinds 1991 is er wel een verbod op het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht in het land. De gay community van Bulgarije woont voornamelijk in Sofia, waar ook verschillende gaybars zijn. 

Bron: Zizo / Coverbeeld: Vihren Georgiev voor Sofia Pride