De organisatie van de tiende Gay Pride in Sofia had eerder al laten weten dat de Pride ondanks bedreigingen gewoon door zou gaan. Duizenden mensen hebben meegelopen tijdens de parade. Buitenlandse ambassadeurs hebben een verklaring getekend om de LHBTI-gemeenschap in Bulgarije te steunen. 

Ook de Amsterdamse wethouder Eric van der Burg was aanwezig in Sofia. 'In Amsterdam zijn gelijke rechten normaal. In Nederland was het homohuwelijk als eerste legaal en kunnen homokoppels kinderen adopteren. Het is belangrijk dat iedereen in deze wereld gelijk behandeld wordt. Gay rights are human rights. Daarom zijn we hier. Om de mensen in Bulgarije te steunen.'  

Pride in Sofia
Sofia Pride vindt al sinds 2008 plaats in de Bulgaarse hoofdstad. Tijdens de eerste editie werden er zeventig mensen opgepakt die geweld wilden plegen tegen de mensen die meeliepen met de pride. Sinds 2009 lopen er ook buitenlandse delegaties mee met de pride in Sofia. 

Homoseksualiteit in Bulgarije
Homoseksualiteit is sinds 1968 legaal in Bulgarije. Een wet om transpersonen te beschermen werd in 2015 nog ingevoerd. Sinds 1991 is er wel een verbod op het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht in het land. De gay community van Bulgarije woont voornamelijk in Sofia, waar ook verschillende gaybars zijn. 

Beeld: Anastas Tarpanov Photography