Nadat de eerste schoten werden gelost in de populaire gayclub Pulse, plaatste de club een huiveringwekkend bericht op Facebook. 'Iedereen naar buiten en blijf rennen.' Het waren de eerste officiële berichten over de schietpartij. Het zou eindigen in de meest dodelijke schietpartij in de Amerikaanse geschiedenis. 

Obama: 'De plek waar de slachtoffers werden aangevallen was meer dan een nachtclub'

'Een aanval op ons allen'
Oud-president Obama noemde de aanslag een 'daad van terreur en haat'. 'Dit is een hartverscheurende dag voor al onze vrienden en landgenoten die lesbisch, homo, bi of transgender zijn. De schutter had het gemunt op een nachtclub waar mensen samen kwamen om met vrienden te zijn, om te dansen, te zingen en te leven. De plek waar zij werden aangevallen was meer dan een nachtclub: het was een plek van solidariteit, waar mensen samenkwamen om bewustwording te creëren, hun mening te delen en op te komen voor hun burgerrechten. Dit is een ontnuchterende herinnering dat een aanval op welke Amerikaan dan ook, ongeacht ras, religie of seksuele geaardheid, een aanval op ons allen is.'

Een dag na de schietpartij gaan mensen in de hele wereld de straat op om samen te rouwen. In New York gebeurt dat op de plek waar in 1969 de Stonewall-rellen het begin van de Pride-beweging betekenden. Gebouwen kleurden in de kleuren van de regenboog en ook in Amsterdam komen honderden mensen samen bij het Homomonument. 

Beschermengelen tijdens begrafenis
Treurig genoeg verliepen de begrafenissen van de slachtoffers onrustig. Aanhangers van de orthodoxe Westboro Baptist Church maakten op de begrafenis van slachtoffer Christopher Leinonen hun opwachting met borden met antihomoteksten. Gelukkig was een keten van ongeveer 200 tegendemonstranten in engelenkostuums aanwezig om de protesteerders aan het zicht van de nabestaanden te onttrekken.

De vleugels, gemaakt door vrijwilligers van de kostuumafdeling van het Orlando Shakespeare Theater, werden eerder gezien tijdens de begrafenis van Matthew Shepard, een homoseksuele student uit Wyoming die in 1998 vermoord werd vanwege zijn geaardheid.

Rekeningen 
Meer dan 50 mensen raken gewond bij de aanslag. Een hartverwarmend gebaar van de ziekenhuizen in Orlando volgt. De ziekenhuizen waar de slachtoffers van de schietpartij in gaybar Pulse in Orlando zijn behandeld, brengen geen kosten in rekening bij de patiënten. Op die manier wil Orlando Health, waar de ziekenhuizen bij aangesloten zijn, iets terugdoen voor de gemeenschap. Met dit mooie gebaar nemen de ziekenhuizen een hoop zorgen weg voor de overlevenden van de aanslag: zij waren vaak onvoldoende verzekerd.

Emoties verwoorden
Veel artiesten kunnen maar één manier bedenken om hun emoties uit te drukken: met muziek. Countryzangeres Melissa Etheridge schrijft het ontroerende nummer 'Pulse'. Artiesten als Britney Spears, Troye Sivan en Gwen Stefani slaan de handen ineen met het nummer 'Hands'. Het opgehaalde geld gaat naar LHBTI-stichtingen. Adele besteedt tijdens haar concert aandacht aan de schietpartij en draagt een nummer op aan de slachtoffers. Ook zangeres Sia draagt haar steentje bij met een beklemmend eerbetoon.

Regisseur Ryan Murphy (o.a. Glee en American Horror Story) deed een duit in het zakje. Hij nam samen met de Amerikaanse LHBT-organisatie Human Rights Campaign (HRC) een video op voor de slachtoffers. 49 sterren, waaronder Lady Gaga, Lea Michelle (Glee), Sofia Vergara (Modern Family), Caitlyn Jenner, Matt Bomer en Colton Haynes, vertelden op gedragen toon meer over het leven van de 49 slachtoffers.

Orlando United Day
Orlando Magic heeft vandaag een prachtig eerbetoon aan de slachtoffers van de schietpartij in Orlando gemaakt. Vandaag herdenken we de slachtoffers van een hartverscheurende aanslag. Wij zoeken ergens twee minuten om in stilte stil te staan bij de vreselijke gebeurtenis. We hopen dat jullie hetzelfde doen.