Een paar maanden geleden kwam Ben & Jerry's met een duidelijk statement: het is niet meer mogelijk om twee bolletjes ijs met dezelfde smaak te bestellen in Australië. Met dit statement willen ze duidelijk maken dat het tijd is om het huwelijk open te stellen voor koppels van hetzelfde geslacht.

Op naar het parlement
Nu komt daar nog een andere actie bij. Verschillende Ben & Jerry's-verkooppunten hebben een box bij de deur gezet waar mensen hun wens voor het opengestelde huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht in kunnen doen. Die boxen gaan ze binnenkort aanbieden aan Australische politici in Canberra.

Status van het homohuwelijk
Zowel premier Malcolm Turnbull als oppositieleider Bill Shorten zijn vóór het openstellen van het huwelijk. Een referendum waarbij de Australische bevolking mocht stemmen over het homohuwelijk ging zelfs niet door, omdat het zonde van het geld zou zijn. Maar waarom duurt de legalisatie dan zo lang? Die vraag kan de in Australië wonende Nederlander Jaap Sonnemans misschien nog het beste beantwoorden.

Hung parliament
'De minister-president heeft tijdens de laatste verkiezingen een soort afrekening moeten incasseren. Daardoor krijgt hij nu te maken met een "hung parliament". Dat betekent dat het verschil tussen Labor (in de oppositie) en Liberals in de regering minimaal is, waardoor hij heel voorzichtig moet handelen om wetgeving goedgekeurd te krijgen. Daardoor is een kwestie als huwelijksgelijkheid moeilijk door het parlement te loodsen.'

Laten we hopen dat de actie van Ben & Jerry's helpt om het 'homohuwelijk' in Australië eindelijk een feit te maken.