Wat is het?
Hepatitis A is een zeer besmettelijk virus dat een flinke ontsteking van de lever veroorzaakt. Symptomen zijn buikklachten, misselijkheid, koorts, vermoeidheid, donkere urine (als oude thee) en lichtgekleurde poep (als stopverf) en geelzucht (gelige verkleuring van oogwit en huid). Het is dus iets anders dan hepatitis B, waar je misschien al tegen gevaccineerd bent.

Waarom is het weer terug in Nederland?
Hepatitis A is een ziekte die in Europa weinig voorkomt, maar die om de zoveel tijd een opleving kent onder mannen die het met mannen doen. In de afgelopen jaren is het virus uitgebroken onder homo’s in Europese landen als Duitsland, Groot-Brittannië en Spanje. Het is waarschijnlijk dat grote evenementen en feesten waar veel homo’s uit verschillende landen bij elkaar komen, bijdragen aan de verdere snelle verspreiding van hepatitis A naar andere landen, waaronder Nederland.

'Voor hepatitis A bestaat geen behandeling, een infectie moet je uitzieken'

Hoe krijg je het?
Hepatitis A is enorm besmettelijk. Je krijgt het wanneer met het microscopisch kleine, met het virus besmette poepdeeltjes in je mond terecht komen. Dat kan gebeuren tijdens seks (bijvoorbeeld bij rimmen en het delen van seksspeeltjes), maar ook via bijvoorbeeld een deurknop, handdoek, eten of een wc-bril. Handen wassen met water en zeep en met je vingers (of die van een ander) uit je mond blijven, zijn dan ook belangrijke manieren om te voorkomen dat je besmet raakt.

Hoe kom je er vanaf?
Helaas bestaat er geen behandeling om hepatitis A te genezen. Een infectie moet je uitzieken. Dat kan maanden duren. Heb je eenmaal hepatitis A gehad, dan kun je het niet nogmaals krijgen.

Hoe voorkom je het?
Tegen hepatitis A kun je je laten vaccineren. Dat kan via de GGD. De vaccinatie bestaat uit twee prikken en beschermt je meestal levenslang. De kosten verschillen per locatie, maar liggen rond de €50,-. Als je nog niet gevaccineerd bent tegen hepatitis B, kun je bij de soa-poli van de GGD een combinatie-vaccinatie krijgen. De vaccinatie voor hepatitis B krijg je er dan gratis bij. Als je voor deze optie kiest, bestaat de hepatitis A-vaccinatie, net als die voor hepatitis B, uit drie prikken. Daarnaast kun je de kans op infectie wat verkleinen door je te houden aan het hygiëne-advies dat je kunt vinden op mantotman.nl/hepatitisA.

Meer informatie over hepatitis A, vaccinatie regelen en het hygiëne-advies om hepatitis A-infecties te voorkomen vind je op mantotman.nl/hepatitisA.

Dit artikel verscheen eerder in Attitude #003.