Zo nu en dan wordt het voorlichtingsteam gevraagd om op basisscholen een les te verzorgen. Scholen beseffen dat het onderwerp leeft bij leerlingen en dat er dus ook veel vragen over zijn. Sommige kinderen groeien op met twee vaders of twee moeders, en het begint inmiddels in het basisonderwijs door te dringen dat ook heel jonge kinderen kunnen worstelen met hun identiteit. Transgender kinderen hebben het vaak op basisscholen relatief veilig, maar ouders hopen dat het ook op de middelbare school goed zal gaan. Daartegenover staan de leerlingen die thuis nooit (mogen) praten over seksuele diversiteit, en het feit dat ook op basisscholen het woord ‘homo!’ veel als scheldwoord wordt gebruikt.

‘Ferry Doedens kennen ze wel, Ellie Lust vaak niet’

Onze lessen zijn wat anders van opzet tijdens zo’n dag, dan op een middelbare school. Een paar onderdelen zijn hetzelfde: er is genoeg ruimte voor vragen en persoonlijke verhalen, maar we gebruiken veel meer spelmethoden. In kleine groepjes maken leerlingen een quiz, tekenen ze een stripverhaal over twee moeders af en wordt de foto van van een bekende LHBTI-Nederlander bij elkaar gepuzzeld (Ferry Doedens kennen ze, Ellie Lust vaak niet). 

Er zijn meer verschillen. Op een basisschool moet je veel preciezer zijn in je aansturing. ‘Maak met de stoelen een kring’ lukt wel op een middelbare school. In groep 7 werd het een chaos van omgevallen stoelen en kinderen die in een hoekje een eigen kring beginnen. En als ik op een middelbare school verbinding zoek door te vragen: ‘Wie is er weleens verliefd geweest?’, komen er vanzelf verhalen boven. In groep 7 viel het toen al snel stil en werd er hooguit een beetje gegiecheld.

Vanuit ouders wordt er weleens bezorgd gereageerd: is het niet een beetje te vroeg voor voorlichting? Dat is vooral omdat ouders denken dat het over seks gaat, in plaats van over identiteit. Maar juist dat laatste deel vinden leerlingen interessant. We gaan daarom heel erg uit van de vragen die leerlingen zelf bedenken. En het feit dat die vragen er zijn, betekent voor mij dat ze een gepast antwoord nodig hebben. Voor een enkele basisschool hebben we dan ook weleens een ouderbijeenkomst bijgewoond ter voorbereiding. En dan blijken veel ouders zelf ook nog wel vragen te hebben over ons onderwerp.

‘We moesten even uitleggen dat we wel allebei homo zijn, maar geen stel vormen. Een beetje verwarrend allemaal, blijkbaar’ 

De twee lessen voor groep 7 gingen goed. Leerlingen deden goed mee, de twee leerkrachten waren enthousiast, er waren veel vragen over coming-out en relaties en we moesten toch nog even uitleggen dat Willem en ik wel alle twee homo zijn, maar geen stel vormen. Toch een beetje verwarrend allemaal, blijkbaar.

Aan het einde van onze les kwamen twee heel verlegen meisjes naar mij toe. Fluisterend probeerden ze elkaar aan te sporen: ‘Nee, vraag jij dan.’ En ‘Nee, ik durf niet.’ En dan uiteindelijk: ‘Meneer, u had het over uw ex… heeft u dan weleens… gezoend?’ Ik moest een beetje lachen omdat het zo schattig, maar ook een beetje naïef was. ‘Schat, ik heb bijna vier jaar een relatie gehad… dan zoen je toch weleens, denk je niet?’ Het was even stil. ‘O ja. Nog bedankt voor de les!’ en vrolijk gingen ze pauze houden.

Meer lezen of zelf interesse om voorlichter te worden? Neem eens een kijkje op de Facebook-pagina van Voorlichting COC Haaglanden.

Foto: Mgr. Madhatter