Familiebedrijf Cobra Art Company werd in 1983 opgericht als kunstgroothandel voor de business-to-business markt. Van ingelijste reproducties en zeefdrukken is het bedrijf onder Mike en Jeanette uitgegroeid tot een galerie met eigen kunstcollectie en samenwerkingen met beroemde fotografen van over de hele wereld. Ze hebben een pand van 1100 vierkante meter in Veenendaal en nu is er naast het Vondelpark een prachtige nieuwe winkel geopend.

'Het bedrijf is nu heel anders dan hoe het ooit begonnen is', vertelt Jeanette van Rijswijk. 'Mike en ik hebben echt onze eigen draai gegeven aan het bedrijf. We hebben nu zo'n eigen sterke collectie dat het tijd is Cobra als merknaam in de markt te brengen. Vandaar de naam Cobra Art brandstore.'

Amsterdam is de eerste, maar de bedoeling is dat andere steden volgen. 'We zien het wel voor ons dat er in meer grote plaatsen een brand store opent. Toevallig zijn we in gesprek met twee jongens uit Rotterdam die geïnteresseerd zijn.' De winkel straalt luxe uit. Met aan de muur werk van  Elmar Dam, Jaime Ibarra en Marnix de Paepe.

'We reizen de hele wereld rond', vertelt Jeanette. 'Op die manier komen we nieuwe fotografen tegen voor ons bedrijf. In New York ontmoetten we bijvoorbeeld de huisfotograaf van David Bowie. Hij is gespecialiseerd in fotografie van bekende mensen. Van de Bowie-foto zijn er slechts twaalf in de wereld. Wij hebben er drie. 

Axel Crieger

Eva Mendez door Marko Klinko

Het koppel vindt het belangrijk dat kunst betaalbaar blijft. 'We willen dat iedereen het kan kopen. Het moet niet alleen weggelegd zijn voor de elite of mensen met een duur grachtenpand. Veel mensen dachten in het verleden dat het niet voor ze was weggelegd, wij kunnen het betaalbaar maken. Doordat we bijvoorbeeld zelf fotoshoots met fotografen organiseren.' 

Een kijkje nemen in de galerie? De Cobra Art Brandstore is van maandag tot zaterdag geopend en te vinden op de Van Baerlestraat 8 in Amsterdam. 

Coverbeeld: Emar Dam - God is a DJ