'Ik heb de Noord-Ierse politiek leider van de Democratic Unionist Party Arlene Foster gezegd dat ik vind dat Noord-Ierland huwelijksgelijkheid moet krijgen. Een meerderheid van de mensen wil het, een meerderheid van het parlement wil het.'

Verandering
Het is maar de vraag of het zin heeft. 'Helaas heeft Arlene Foster mij duidelijk gemaakt dat ze een andere mening over deze zaak heeft, maar ik zal dit blijven aankaarten.' 

Groot-Brittannië
Noord-Ierland kent als het enige land binnen Groot-Brittannië geen opengesteld huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. In Engeland en Wales mogen homokoppels vanaf maart 2014 trouwen en in Schotland vanaf eind 2014. In Ierland mogen koppels van hetzelfde geslacht sinds 2015 trouwen. 

De rest van Europa
De discussie over het huwelijk tussen koppels van hetzelfde geslacht wordt steeds groter in tal van Europese landen. In Duitsland is het een groot punt tijdens de Duitse Bondsdagverkiezingen in september. De SPD, de tweede partij van dat land oefent grote druk uit en een politica van Die Grüne heeft al laten weten niet mee te regeren als homokoppels niet mogen trouwen. 

Ook in Malta gaan er geruchten dat koppels van hetzelfde geslacht binnenkort mogen trouwen. Premier Joseph Muscar wil het huwelijk nog voor juli openstellen. 

Situatie in Azië
En ook in Azië zijn er flinke veranderingen aan de gang. Taiwan lijkt het eerste Aziatische land te worden waar gay-koppels mogen trouwen. Ook uit Cambodja en Thailand komen positieve geluiden.  

Bron: ZiZo / Beeld: Ierse premier Leo Varadkar