Oud-schaakster en politica Viktorija Čmilytė-Nielsen diende vorige maand een wetsvoorstel in om een samenlevingscontract mogelijk te maken voor koppels van hetzelfde geslacht. Het land, waar nog steeds een anti-homopropagandawet van toepassing is, heeft tegen het wetsvoorstel gestemd. 

Stemming
59 parlementsleden stemden tegen het voorstel, 29 leden stemden vóór en 20 hebben niet gestemd. Met name de liberale en sociaaldemocratische leden van het parlement hebben voor gestemd

'Het erkennen van de wettelijke status van koppels van hetzelfde geslacht zou duidelijk uitstralen dat we een modern Westers land zijn en dat we niet oordelen over onze burgers', aldus Viktorija in het Litouwse parlement. 'We moeten de waardigheid van de Litouwse burgers respecteren.' 

Homoseksualiteit in de Baltische staten
Homoseksualiteit is in Letland en Litouwen, en in zekere mate in Estland, nog steeds een groot taboe. Op de Europe Rainbow Index staat Estland op een 23ste plaats. Ter vergelijking: Nederland staat op een tiende plaats. Litouwen en Letland moeten het respectievelijk doen met een 39ste en 40ste plaats.

Litouwse anti-homopropagandawet
Na de bekendmaking dat het Europees Hof voor de Rechten van de Mens geoordeeld heeft dat de Russische anti-homopropagandawet in strijd is met de vrijheid van meningsuiting, gaat D66 bij de Europese Commissie opnieuw aandringen op het onderzoeken van soortgelijke wetgeving in Litouwen. Daar zijn bijvoorbeeld sprookjes over homoseksuele karakters verboden en mag een door de Commissie medegefinancierde video over moderne families alleen na 23:00 uur worden uitgezonden.

Coverbeeld: Viktorija Čmilytė-Nielsen