Vorige week begon het ‘circus’ in Utrecht, met de eerste Canal Pride in hun stadshistorie. Het was een groot succes! Maar na deze mooie aftrap mogen er de komende weken nog veel feestjes volgen. Van Roze Zaterdag naar Roze Maandag en van Groningen tot aan Maastricht. Overal kun je deze zomer wel aan je trekken komen, of je nu homo bent of niet.

En waarom zou ik daar heen gaan, hoor ik jullie al denken. Buiten het feit dat het een groot warm bad is, en de feestjes altijd geslaagd zijn, is het een uitgelezen kans om te zien hoe de LHBT-gemeenschap zichzelf op de kaart zet. De zomer is hét moment waarop iedereen – al is het maar een beetje – uit hun schulp kan kruipen door op straat mee te feesten. Eigenlijk is het één grote liefdesorgie (maar dan met de kleren aan). Je voelt de warmte om je heen en voor heel even maakt het niemand ene moer uit hoe je danst of erbij loopt.

‘Nooit een Gay Pride bezocht? Hoe kun je dan weten dat je het niks vindt?’

‘Ik hou niet zo van drukte.’ Nee, niemand houdt van weinig ademruimte of dansruimte om zich heen, vooral de gays. Maar ook van een afstandje kun je prima meegenieten. Dit excuus weegt  ook helemaal niet op tegen het plezier dat je eraan beleeft of de opgedane nieuwe ervaring. Neem een borrel, zet je zonnebril op en kijk gezellig naar de bonte stoet.

‘Voor mij hoeft het allemaal niet, schaf het maar af.’ Verrassend, een homoseksueel die zich afzet tegen straight-friendly feestjes. Onze hedendaagse rechten hebben we vast aan die typische gedachtegang te danken... Trek je stoute schoenen eens aan en schuif je vooroordelen opzij. Gay Pride staat niet synoniem aan halfnaakte, dansende homomannen. Het mooie eraan is dat iedereen zich welkom voelt en de vrijheid viert. Bovendien, heb je nog nooit een Gay Pride bezocht? Hoe kun je dan weten dat je het niks vindt?

Dus, dames en heren, maak je borst maar nat! Ik heb een week geleden zelfs speciale gay schoenen gekocht voor de gelegenheid. Sommige merken steunen namelijk homobelangenorganisaties met de opbrengsten van speciale pride-collecties. Terwijl ik deze zomer zelf sta te feesten, help ik zo tegelijkertijd een ander. Stof je party-outfit dus snel af, want de karavaan is nog maar net onderweg en trekt binnenkort zeker een keer langs jouw buurt. Aan het eind van de zomer wil ik allemaal versleten schoenen zien, inclusief mijn nieuwe fabuleuze regenboogsneakers.

(Don’t) keep calm and celebrate Gay Pride!

Coverfoto: Mgr. Madhatter