Voor Angela Merkel is het huwelijk alleen bestemd voor een man en een vrouw die samenwonen, zo liet de bondskanselier keer op keer weten als haar ernaar gevraagd werd. Volgens Merkel zou een huwelijk tussen M/M en V/V het welzijn van kinderen in de weg zitten.

Duitsland is een van de weinige West-Europese landen waar het huwelijk nog niet is opengesteld voor gays. Wel is het sinds 2001 mogelijk een geregistreerd partnerschap aan te gaan met iemand van hetzelfde geslacht.

Debat
Voor Merkel was dat laatste wel genoeg. Maar nu zegt ze in een debat dat werd georganiseerd door een vrouwenblad genaamd Brigitte dat ze vindt dat de politici in haar partij (de CDU) vanuit hun eigen overtuiging moeten stemmen over de openstelling van het huwelijk. De partij zal zijn standpunt niet aan hen opleggen.

Tijdens het debat vertelde Merkel dat ze een lesbisch koppel had bezocht, dat  een pleeggezin vormt met acht kinderen. Ze zag hoe goed dit ging en vertelde: ‘Ik kan niet langer beargumenteren dat het welzijn van kinderen hier in het geding is.’

Het lijkt erop dat Merkel weinig keus heeft. De Duitse verkiezingen staan voor de deur. Op 24 september gaan de Duitsers naar de stembussen. SPD-leider Martin Schulz heeft net zoals twee andere partijen al laten weten niet mee te regeren als het huwelijk niet wordt opengesteld in Duitsland.

Update:
Het Duitse parlement stemt aanstaande vrijdag al over de openstelling van het huwelijk.

Bron: BBC.com