Mijn ouders probeerden er nog een ethische zwaai aan te geven dus werd er tevens bij vermeld dat ‘het’ iets was wat je deed als je getrouwd was en veel, heel veel van elkaar hield. Vandaar dat ik heel lang gedacht heb dat seks puur noodzakelijk was als je baby’s wilde hebben en dat je dan inderdaad wel héél veel van elkaar moest houden om er dát voor over te hebben.

‘Toen ik met ze over seks begon, keken mijn kinderen me aan alsof ik ter plekke drie puppy’s had omgebracht’

Voorlichting is denk ik een onderwerp waar elke generatie ouders enorm tegen opziet en waar elke generatie kinderen van denkt: laat maar zitten, pap en mam. Dat verschuift naadloos. Ik vond het ook een onderwerp om even goed over na te denken. Ga je er echt met de kinderen voor zitten? Op welke leeftijd vertel je ze wat? Laat je ze zelf met vragen komen? Wat horen ze op het schoolplein van vriendjes en welke misvattingen moet je daarna dan weer recht gaan zetten?

Toen ik er voor het eerst over begon met Tokke en Mej. R had ik in de bieb een heel verantwoord boek geleend. Toen ik het met ze wilden doornemen, keken ze me aan alsof ik ter plekke drie puppy’s ombracht. ‘Wij gaan écht dat boek niet samen met jou lezen hoor mam!’ Ik heb het boek toen maar op hun kamers gelegd en een beetje sipjes gezegd: ‘Als jullie er nog vragen over hebben…’ Kansloos, want wat bleek: kinderen stellen uit zichzelf over dit onderwerp ineens vragen als je er totaal niet op bent voorbereid. Als je voor het eerst je nieuwe buren op visite hebt bijvoorbeeld. Ik herinner mij dat Mej. R (toen een jaar of zeven, acht) tussen de middag uit school thuis een boterhammetje kwam eten en letterlijk binnenkwam met de vraag: ‘Mam, wat is pijpen?’ Die zag ik niet aankomen. Ik improviseerde laf een vraag om tijd te rekken. ‘Hoezo vraag je dat schat?’ Bleek dat wat middelbare scholieren haar onderweg van school naar huis doodleuk gevraagd hadden: ‘Hé meisje, wil je ons even komen pijpen?’ Ja, en dan mag je als moeder antwoord geven terwijl je een boterham met pindakaas staat te smeren. In begrijpelijke taal voor een zevenjarige. Neem van mij aan; je vult liever je belastingaangifte in.

Zo heb ik me in de loop van de jaren een beetje door deze materie heen gestunteld tot ik een column las van een andere Gay.nl columnist die voorlichting geeft op scholen over homoseksualiteit. Ineens bedacht ik me dat ik voorlichting heb gegeven van uit een biologisch oogpunt. Het maken van kinderen. Mijn generatie bestaat denk ik nog voor het overgrote deel uit heteroseksuele ouders die vrij weinig weten over homoseks. En omdat het onderwerp al zo’n struggle is om zonder al te veel ongemakkelijkheid aan je kinderen over te brengen beperken we ons tot wat we zeker weten en goed kunnen uitleggen.

‘Hetero ouders zouden eens een lesje moeten volgen bij homoseksuele voorlichters’

Omdat ik bij Tokke al heel vroeg het gevoel had dat hij weleens gay zou kunnen zijn heb ik wel altijd geprobeerd om hem het gevoel te geven dat ons huis een veilige omgeving was om uit de kast te komen. En toen hij dat inderdaad deed, hebben we er zonder gedoe altijd over kunnen praten. Maar achteraf heb ik toch nagelaten om daar het specifieke onderwerp seks bij te betrekken.

Gelukkig werkt de liefde en de lust meestal vanzelf en vogelt iedereen homo of hetero met vallen en opstaan zijn of haar voorkeuren wel uit. Misschien is het zelfs wel beter dat je ouders je daar niet tot in detail suggesties voor aanreiken. En mogen we ons gelukkig prijzen met de homovrijwilligers die zo dapper zijn om vanuit hun ervaringsdeskundigheid onze middelbare scholen te betreden en op die manier stuntelende hetero ouders een beetje aan te vullen op het gebied van de voorlichting. Ik zou eigenlijk eens een lesje moeten volgen en met mij meer hetero-ouders. Er valt nog een hoop te leren.

Foto: Peter van der Wal