393 parlementsleden stemden vóór openstelling van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht, 226 mensen stemden tegen. Vier mensen hebben geen stem uitgebracht. Bondskanselier Merkel en veel andere CDU-leden stemden tegen de openstelling, al zette Merkel eerder deze week wel de deur open voor goedkeuring door een vrije stemming over het onderwerp toe te staan.

Prangende vraag 
Afgelopen week raakte het onderwerp weer op de agenda door een uitspraak van Bondskanselier Merkel tijdens een debat, georganiseerd door een vrouwenblad. Na de vraag van de Duitse Ulli Köppe wanneer hij met zijn partner in het huwelijksbootje mocht stappen, zei ze dat ze vindt dat de politici in haar partij vanuit hun eigen overtuiging moeten stemmen. Vervolgens dwong coalitiepartner SPD een stemming af, die vanochtend plaatsvond.

Geen coalitie zonder openstelling
SPD-leider Martin Schulz deed eerder al de uitspraak niet mee te regeren in een regering die homokoppels niet toestaat te trouwen. Ook de Groenen stelden een openstelling van het huwelijk als voorwaarde voor toetreding tot een coalitie.