Bureaucratische rompslomp
Een wet aannemen in Zwitserland lijkt soms wel een bergbeklimming van een van de Alpen. Het kost je veel geduld en je moet er een lange adem voor hebben. Een meerderheid van de bevolking stemden in 2005 in met het geregistreerd partnerschap voor koppels van hetzelfde geslacht. Sinds 2012 mag je als homo of lesbienne ook een kind adopteren, maar een huwelijk zit er voorlopig nog niet in.

Dat ligt niet aan de Zwitsers: 63 procent vindt dat LHBT's gewoon moeten kunnen trouwen. Een initiatiefwet van de Groene Liberale Partij uit 2013 loopt echter vast in bureaucratische rompslomp. Het land is een federatie met zesentwintig cantons, een soort zelfstandige landen met ieder hun eigen regels, wetten en culturele en politieke overtuigingen, die deze stap voorwaarts behoorlijk kunnen vertragen.

'63% van de Zwitsers is vóór het openstellen van het huwelijk'

Het kan nog tot 2019 duren eer paren van hetzelfde geslacht in Zwitserland hun liefde mogen bezegelen met een trouwring en gelijkwaardig zijn aan heterokoppels. Misschien dat de tweet van Mathias Reynard (foto) een roze lawine in gang zet en ervoor zorgt dat het ja-woord sneller klinkt. 

Beeld: mathiasreynard.ch