Bianca Debaets stelde de kandidatuur van Brussel voor tijdens WorldPride in Madrid. 'In Brussel heeft de LHBT-gemeenschap het gevoel dat ze zichzelf kunnen zijn', vertelde de politicus. 'België en zeker Brussel hebben altijd een voortrekkersrol gespeeld als je het op wereldniveau bekijkt. Wij hebben als een van de eerste landen het homohuwelijk goedgekeurd en onlangs werd er de belangrijke beslissing genomen dat transpersonen niet meer een heel zware medische procedure moeten doorlopen.' 

Voor het eerst
Het is in 2020 precies 25 jaar geleden dat de jaarlijkse Belgian Pride werd opgericht. Eerder werd EuroPride in Madrid, Amsterdam, Riga en Oslo georganiseerd. In België heeft het evenement nog nooit plaatsgevonden.

Toekomstige EuroPrides
Ook de Noorse stad Bergen, de Duitse stad Hamburg en het Griekse Thessaloniki willen EuroPride in 2020 organiseren. Wordt het die laatste, dan zou dat de eerste keer zijn dat een land uit de Balkan EuroPride organiseert. Het staat tot 2019 vast waar EuroPride georganiseerd wordt. In 2018 vindt EuroPride plaats in de Zweedse steden Göteborg en Stockholm en in 2019 in Wenen. 

WorldPride
EuroPride moet overigens niet worden verward met WorldPride, dat eerder dit jaar ook in Madrid plaatsvond. Dat evenement wordt in 2019 in New York gevierd. Het is dan 50 jaar na het uitbreken van de Stonewall-rellen, het begin van de Pride-beweging in de wereld. Eerder maakte New York daar al een mooie promovideo over. 

Morgen wordt bekendgemaakt wie EuroPride in 2020 mag organiseren.

Lees ook ons Pride Report over kanshebber Thessaloniki.

Coverfoto: Naz Taha