1. Gebruik condooms
Condooms zijn nog steeds de allerbeste manier om soa’s te voorkomen. Gebruik dus ook condooms wanneer je PrEP gebruikt. Let op: je verkleint de kans op soa’s enorm door condooms te gebruiken, maar je sluit het niet helemaal uit. Soa’s kunnen zich ook via vingers verspreiden bijvoorbeeld. En orale seks zonder condoom is een van de belangrijkste manieren waarop soa’s worden verspreid. Daarom stap 2 en 3.

2. Let op symptomen
Heb je onlangs seks gehad en gutst er nu gele of groene pus uit je pijnlijk aanvoelende plasbuis? Dan is de kans groot dat je een druiper hebt (gonorroe). Bloed bij ontlasting, jeuk en keelontsteking kunnen ook op gonorroe duiden. Maar symptomen zijn niet altijd zo duidelijk en soms merk je niets. Behandeling van gonorroe hoort altijd gedaan te worden met een injectie!

Syfilis is een ernstige soa, maar hij begint vaak met pijnloze, hard aanvoelende zweertjes op de plek van besmetting. Denk niet dat je ervan af bent wanneer de zweertjes verdwijnen! Syfilis gaat dan gewoon de volgende fase in. Zo snel mogelijk naar GGD of huisarts dus. Op mantotman.nl/soasabc vind je een overzicht van alle soa’s en hun symptomen.

'Hepatitis B is heel gemakkelijk buiten de deur te houden'

3. Laat je testen
Zo kunnen soa’s (ook die soa’s waar je zelf niks van merkte) snel worden opgespoord en behandeld. Laat je altijd testen in keel, pik en anus, want soa’s kunnen (soms zonder symptomen) lokaal voorkomen. Een soa-test is voor jou gratis bij de GGD. Woon je in de regio Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond, Dordrecht, Den Haag, Delft, Zoetermeer of in de provincies Groningen, Friesland of Drenthe? Dan is jouw soa- en hiv-test een stuk gemakkelijker te regelen via mantotmantestlab.nl.

4. Partners waarschuwen
Wel zo sympathiek: als er een soa bij je gevonden is, waarschuw dan meteen je sekspartners. Gewoon via WhatsApp of Grindr, of laat de GGD je er mee helpen via partnerwaarschuwing.nl. Zo kan iedereen actie ondernemen en de verspreiding van die druiper in de kiem smoren.

5. Laat je vaccineren
Eén soa houd je echt heel makkelijk buiten de deur en dat is hepatitis B. Je kunt je hiertegen laten vaccineren. Kost je niets, behalve drie tripjes naar de GGD. Je maakt meteen een afspraak via mantotman.nl/hbv.

En als je daar toch bent, kun je vragen om de combinatie-vaccinatie tegen zowel hepatitis B als A (Twinrix). Hepatitis A heerst momenteel onder Europese homomannen. De vaccinatie tegen hepatitis A is niet gratis. Als je al tegen hepatitis B bent gevaccineerd, kun je hem ook los krijgen. Bel met de GGD voor meer informatie hierover.

Dit artikel verscheen eerder in Attitude #004.