Het zijn landen die ik best eens zou willen bezoeken, maar waar we van harte niet welkom zijn. Ik zou graag met haar afreizen naar Ethiopië, Kenia, Marokko, de Seychellen, Tanzania, Tunesië, Zambia of Oeganda. Maar in Oeganda plaatste tabloid Red Pepper foto’s van LHBT-inwoners en verklaarde hen vogelvrij.

Of wat te denken van cultuurproeven in India, Iran, Maleisië, Singapore, Sri Lanka, Qatar of op de Malediven? Mwah, op die populaire huwelijksreisbestemming staat zelfs de doodstraf op homoseksualiteit.

Lekker zwemmen dan, in de prachtige blauwe zeeën van Barbados, Belize, Grenada en Jamaica? Op Jamaica is er enkel voor LHBT’s geen wettelijke bescherming wanneer ze worden gediscrimineerd op werk, school of bij het bemachtigen van een huis.

Dan maar naar het onder vele van mijn vrienden populaire Indonesië? In sommige regio's heb je honderd zweepslagen te pakken als je als man seks hebt met een andere man. En die zweepslagen krijg je pas ná de seks.

'Als ik met mijn vriendin op vakantie ga, wil ik vooral ook de liefde vieren'

Dan blijven er 56 landen over waar ik mijn vriendin niet zonder gevaar voor eigen leven op straat kan zoenen. ‘Dan doe je dat toch niet?’, adviseert een vriend. ‘Echt wel!’, roep ik uit. Als ik met mijn vriendin op vakantie ga, wil ik vooral ook de liefde vieren. Dan wil ik mij niet inhouden om wie ik ben, niet doen alsof zij gewoon maar een vriendin van me is. Voor mij is het alles of niets: of ik bezoek een van deze 76 landen en loop met mijn regenboogfamilie mee in een van hun fantastisch gedurfde Pride Walks, óf ik ga niet.

Nu moest er nog steeds een vakantiebestemming gekozen worden. We wikten, wogen en kozen voor: Ierland! Ierland staat 15de op de ranglijst met meest LHBT-vriendelijke landen én is groen overgoten. Lekker wandelen dus, zoals het een heus lesbostel betaamt.

Tijdens onze Ierse roadtrip vonden in het land verkiezingen plaats met een bijzonder roze uitslag. De nieuwe premier is gay! En dat heeft niet alleen een directe impact op de veiligheid voor de LHBT-gemeenschap – hij was 2 jaar terug een van de voortrekkers van het openstellen van het huwelijk ­­­– maar door zijn eigen ervaringen van uitsluiting maakt hij zich hard voor vele minderheidsgroepen. Wat een fantastisch voorbeeld en rolmodel. Dat kun je van onze Duitse buurvrouw Angela niet zeggen.

De nacht van de uitslag droomde ik over onze eigen premier Mark. Daar stond hij, in de Tweede Kamer achter het spreekgestoelte. Plots pakte hij iets langwerpigs uit de binnenzak van zijn stijve, donkerblauwe jasje. Ministers sloegen hun handen voor hun mond. Hij hield het in de lucht en met een knal kwam het ding tot ontploffing. Terwijl de confetti neerdaalde op de jasjes en dasjes, riep Mark luidkeels: ‘Ik ben gay en het is oké!’ Mark, het is zeker oké.

Dreams will survive
Dreams make a wish come true
Keep your dreams alive
Dream dream on
Your dream will come alive!

Foto: Monseigneur Madhatter