Het bedrijf waar Nicole voor haar transitie werkte als webdeveloper was niet groot en haar baan was niet heel stressvol. Toch vroeg ze zich regelmatig af waarom zij haar leven niet zo gemakkelijk kon leiden als haar collega’s. In 2015 bungelde ze op het randje van een burn-out die haar leven ingrijpend zou veranderen.

'Ik las een herkenbaar verhaal en dacht: o shit, zou ik een transvrouw zijn?'

‘Ik moest tot mezelf komen.’ Nicole begon met mediteren en opende de deur voor haar gevoelens. In die periode las ze een artikel over een transdame en haar transitie. ‘Ik kon puntje voor puntje afstrepen, zoveel herkende ik van mezelf in haar verhaal en bij het laatste punt werd het ineens heel eng. O shit, dacht ik, zou ik een transpersoon zijn?’ Nicole besloot die zoektocht wetenschappelijk te benaderen door testjes uit te voeren en te ervaren wat die met haar deden. ‘Op een keer ging ik in bad en heb toen mijn benen geschoren. Toen ik daar met mijn hand overheen streek, begon ik te stralen van geluk.’

Als man was ze erg introvert. ‘Achteraf gezien heb ik mijn vrouwelijke gevoelens altijd onderdrukt. Onbewust, want zelf herkende ik die feminiene kant niet, ook al wezen mensen mij op mijn vrouwelijke trekjes. Ik gaf er gewoon geen betekenis aan.’ Het moment waarop hij erachter kwam een zij te zijn, voelde als een bevrijding en maakte een hoop energie los. Als vrouw hoefde Nicole dat verstikkende masker niet meer te dragen en kon ze zijn wie ze werkelijk is. Een extravert en levenslustig iemand.

'Wat ik als vrouw moest aantrekken naar werk was voor mij een raadsel'

In maart 2015 begon het leven als vrouw, ook op haar werk. Daar vertelde ze haar collega’s tijdens een teammeeting voortaan als Nicole te komen werken en in transitie te gaan. Dat was geen issue. ‘Het enige probleem dat ik had, was de kleding. Als man ging ik gekleed in spijkerbroek en shirt door het leven, maar wat je als vrouw nu aan moest trekken was voor mij een raadsel.’ Ze ging te rade bij vrienden en familie en keek hoe andere vrouwen erbij liepen op straat, zo leerde ze zich gaandeweg kleden als vrouw.

Bij een bezuinigingsronde in januari werd Nicole ontslagen en kwam ze in contact met Stichting GenderTalent. Zij begeleiden genderdiverse mensen bij hun loopbaan, onder andere door ze te helpen bij het vinden van een nieuwe job. Solliciteren was het probleem niet, maar het was de eerste keer dat ze dat als vrouw deed. Ze had iemand nodig die haar achtergrond als transpersoon begreep en haar kon coachen en begeleiden.

'Ik ontdekte na mijn transitie dat ik eigenlijk erg sociaal ben'

Nicole heeft nog geen seconde problemen gehad bij het hostingbedrijf waar ze dankzij GenderTalent aan de slag kon. ‘Ik zit daar goed en het sluit aan bij wie ik nu ben. Gaandeweg ontdekte ik ook andere kanten van mezelf. Voor mijn transitie was ik nooit zo sociaal, maar nu merk ik dat ik er aanleg voor heb om anderen te helpen. Ik geniet ervan als ik mensen kan laten nadenken over zichzelf en kan laten voelen wie ze echt zijn. Daar ga ik meer mee doen; in de toekomst wil ik een opleiding volgen in die richting. Het is zo belangrijk dat mensen weten wie ze zijn en hoe ze in elkaar zitten, want dan kun je heel veel bereiken. Dankzij GenderTalent zit ik op het goede spoor en het lijkt me fantastisch als ik nu anderen kan helpen.’

Tekst en beeld: Rik Alexander