“Not today Satan! Not today!”

“Joan Rivers leerde me dingen niet te serieus te nemen”

Interview Bianca del Rio

15 februari 2019, Roel Janssen, 3 minuten

De hilarische dragqueen Bianca del Rio won het zesde seizoen van RuPaul’s Drag Race. Wij spreken Bianca over haar vriendschap met de Amsterdamse queen Diva Mayday en het Amerika van president Donald Trump.

Als we je social kanalen mogen geloven lijk je wel besties met de Amsterdamse Diva Mayday. Hoe is jullie vriendschap ontstaan?
“Voordat ik naar Amsterdam kwam waren we al allebei bevriend met dezelfde mensen. Ik ben heel erg close met Mayday geworden, we trappen altijd veel lol samen. Ik leer in Amsterdam elke keer weer nieuwe drags kennen, maar met Mayday blijf ik toch het meest close. We chatten wat af.”

Mayday is naast dragqueen ook activist. Toen haar vriendin Monique de la Fressange in elkaar werd geslagen, startte ze een actie om aandacht te vragen voor anti-homogeweld in de stad. In hoeverre doe jij dat?
“Amerika is een bende momenteel. Alle rechten die we als community hadden, verliezen we dankzij Trump. Het is eng in Amerika nu. Als ik word gevraagd om een woordje te doen tijdens een benefietgala of andere bijeenkomst, aarzel ik niet. Ik ben behalve een dragqueen ook gewoon een belasting betalende Amerikaan, die recht heeft op vrijheid.”

Bianca Del Rio
Bianca Del Rio

Heb je het tijdens je shows ook over de Amerikaanse politiek?
“Een beetje, ik probeer mijn show niet te veel om de politiek te laten draaien. Daar is een comedyshow van een dragqueen niet echt de plek voor. Mensen komen, vooral in Amerika, naar mijn show om een leuke tijd te hebben. Maar maak ik een paar harde grappen over Trump. He's the worst!

“We hebben meer mensen als Joan Rivers nodig”

New York Times noemde je de Joan Rivers van de dragwereld. Ook Joan zelf vond je heel erg grappig. Wat doet dat met je?
“Dat zijn enorme complimenten. Mensen vragen mij weleens wat het hoogtepunt van mijn leven is. Ze denken dan altijd gelijk aan het winnen van RuPaul's Drag Race, maar voor mij was dat om geïnterviewd te worden door Joan Rivers. Ik ben altijd fan van haar geweest, het was een ontzettend lieve vrouw. Het is jammer dat ze niet meer onder ons is. We hebben meer mensen als haar nodig om ons aan het lachen te maken.”

Wat heeft Joan je geleerd?
“Ze heeft me gezegd dat ik dingen niet te serieus moet nemen. Mensen niet te serieus moet nemen. Ook zei ze dat ik moest genieten van wat ik aan het doen was. Daar had ik nooit zo over nagedacht. O, ze heeft me trouwens ook geleerd dat ik geen reacties meer moet lezen. Op social media is iedereen een ontzettende klootzak.”

En volg je dat advies?
“Ik ben opgegroeid zonder social media, het boeit me dus niet. Het maakt me echt geen hol uit wat een 15-jarige meid van mij denkt. 99 procent van de dingen die mensen schrijven, durven ze in het echt niet tegen je te zeggen. Als je het aandurft om me recht in mijn gezicht te zeggen wat je van me vindt, dan kunnen we een gesprek aangaan. Als je alleen iets naars op mijn pagina schrijft, dan doet dat me he-le-maal niets.”

Je hebt inmiddels alweer twee films uitgebracht. De reacties op Hurricane Bianca liepen nogal uiteen.
“En toch kwam er na de eerste een vervolg. Er zijn altijd mensen die niet waarderen wat je doet. Prima, voor mij was het vooral belangrijk dat de tweede film beter werd dan de eerste. Niet vanwege de slechte recensies, maar voor mezelf. Ik wil ook dat mijn nieuwe show beter is dan de vorige. En als je het niks vindt, kijk dan lekker niet.”

“Er is maar een handjevol RuPaul-meiden dat nu nog zoveel werkt als ik”

Wat is jouw hoogtepunt van de afgelopen jaren?
“Dat is nog altijd mijn werk. Ik zat in seizoen 6 van RuPaul's Drag Race; inmiddels zijn we aangekomen bij seizoen 11 en ik reis nog steeds de hele wereld rond voor klussen. Dat is echt geweldig. Er is maar een handjevol RuPaul-meiden dat nu nog steeds zoveel werk heeft. I'm a lucky bitch.”

Er zijn ook genoeg Nederlandse dragqueens die kneiterhard carrière proberen te maken. Heb je nog tips voor die meiden?
“Ik stond ook in die positie. Mijn grootste tip is om niet op te geven. Zolang je het leuk vindt, moet je het blijven doen en als je het serieus neemt, dan word je uiteindelijk ook succesvol. Je hoeft niet de meest knappe of talentvolle queen te zijn. Zorg ervoor dat je op tijd bent, professioneel blijft en het leuk blijft vinden. Dat lukt mij ook al twintig jaar.”

Foto's: Magnus Hastings

Bring back my girls!
Meer lezen? In de afgelopen jaren hebben we flink wat deelnemers van RuPaul’s Drag Race gesproken. Benieuwd naar meer verhalen? Check dan de interviews met Sasha Velour, Bianca del RioDusty Ray Bottoms, Laganja Estrangja (foto), Shangela en RuPaul. (Foto: Jayden Fa)

Volg je ons al op Instagram?

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 106

Deze keer: Nikkie Tutorials, Dotan, Envy Peru, Glenn Helberg en Dua Lipa

Neem een abonnement

Geef cadeau