'Zonder bureaucratisch te worden moeten we daar iets voor optuigen. Want het zien van Gay Pride kan zeker een helende werking hebben’, aldus de burgemeester.

Van der Laan reageert met het idee op vragen van D66. De partij stelde vragen aan de gemeenteraad naar aanleiding van recente incidenten waarin homo’s slachtoffer werden van geweld.

Bezoek
De burgemeester ging tot voor kort altijd langs bij slachtoffers van dergelijk geweld. Helaas moet hij afzien van deze bezoeken vanwege zijn ziekte. Sindsdien nemen collega’s op het stadhuis deze taak van hem over.

In het verleden zijn mensen uitgenodigd die slachtoffer waren van geweld. In 2005 kreeg homorechtenactivist Chris Cain een uitnodiging voor de Gay Pride, nadat hij een foto van zijn toegetakelde gezicht op Facebook had gezet: hij was op Koninginnedag mishandeld in Amsterdam. Met de uitnodiging voor Gay Pride wilde de gemeente hem zelf laten zien dat Amsterdam nog steeds een stad is waar vrijheid en gelijkheid hoog in het vaandel staan.

Ontvangst
Verschillende media melden dat de gemeente ook nu van plan is geweldsslachtoffers uit te nodigen met een ontvangst. Raadslid Jan-Bert Vroege van D66 zoekt naar een mooi gebaar om iets voor de slachtoffers te doen.

Onlangs werd een Surinaamse toerist mishandeld. Vroege: ‘Ook buitenlandse slachtoffers van anti-homogeweld moeten we gevoel geven dat wij als stad massaal dit soort vreselijke incidenten verafschuwen.’

Dit jaar begint de Gay Pride op 29 juli. De grachtenparade is op 5 augustus.